Τρίτη 15 Μαΐου 2012

καροττα


Τα Καρότα κατέχουν την πρώτη θέση στην θρεπτική και βιολογική αξία των βολβοειδων  λαχανικών. Τα καρότα είναι πολύτιμη πηγη βιταμίνης ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης

Όταν τα καρότα σπερνονται σε  τρεις  διαδοχικες σπορες: μία φθινοπωρινη  σεπτεμβριο με οκτωβριο , πρώιμη σπορά την άνοιξη   και για όψιμη παραγωγή

Η φθινοπωρινη ειναι συγκριτικά περιορισμένη,επιτυγχάνει  παραγωγή καρότων περίπου ένα μήνα πριν από την τυπική πρώιμη παραγωγή  των καρότων. Επιτυγχάνεται μέσω της μεγαλύτερης χρήσης της υγρασίας στο έδαφος που δημιουργήθηκε από βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Νωρίς την άνοιξη  είναι , πολλά υποσχόμενη, ιδίως στη νότια και θερμότερες περιοχές.
Η οψιμη παραγωγή  είναι κυρία παραγωγη . Χαρακτηριστικό γι 'αυτη είναι ότι ο σχηματισμός των ριζών  το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κοντά με τις βιολογικές ανάγκες των φυτών. Ως εκ τούτου,  επιτυγχάνεται υψηλότερη ποιότητα, τόσο για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση, αποθηκεύονται και διατίθενται στο εμπόριο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επιλογή των περιοχών και την προετοιμασία του εδάφους
Για τα καρότα το πλέον κατάλληλο εδαφος ειναι , αμμοαργιλωδη  πλούσια σε οργανική ουσία και  καθαρό από τα ζιζάνια.για βιομηχανική παραγωγή των καρότων είναι κατάλληλα ίσια ή ελαφρώς επικλινή εδάφη.
Καρότα προτιμούν ένα ελαφρώς όξινο χώμα.
Όταν τα καρότα καλλιεργούνται ως δεύτερη σοδεια,καλες πρόδρομες  καλιεργειες για τα καρότα είναι οι πατάτες, , τα όσπρια, τα αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές και  δημητριακα.
μετά τη συγκομιδή της προδρομης καλιεργειας γινεται οργωμα σε βάθος 10,12 εκατοστά
λιπανση 15-20 kg P2O5 και K2O 10-15 κιλά ανά στρεμμα. Η κύρια επεξεργασία γίνεται αμέσως μετά τη διασπορά λιπασμάτων σε βάθος 22-25 cm για τα εδάφη με ελαφρά μηχανική σύσταση και 25-27 cm σε μέτρια εδάφη . ακριβες βάθοςσπορας 1,5 - 2 cm για μεσαία και βαρέα εδάφη και μέχρι 3 εκατοστά σε ελαφρά εδάφη.

Σε μικρές καλλιεργιες μπορούν να καλλιεργηθούν καρότα σε  σειρες  (30 cm πλάτος) ή σπορά  διάσπαρτα ή 3 σειρές σε απόσταση 10-12 εκατοστά  σειρά από σειρά. Σε διάσπαρτη σπορα 0,8 έως 1 κιλό σπόρου ανά στρέμμα.

Φροντίδα στη βλάστηση των καρότων

Στη βλάστηση  τα καρότα λιπαινονται δύο φορές με νιτρικό αμμώνιο 10 το κιλά ανά στρέμμα. Η πρωτη λιπανση γινεται στο σχηματισμό του  δεύτερου - τρίτου φύλλου και η δεύτερη - μετά από περίπου τρεις εβδομάδες.
Ανάλογα με τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της βλάστησης ποτίζονται τα καρότα 3-4 φορές με  25 m3 νερού ανά στρέμμα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πότισμα των σπόρων για  την βλάστηση και το σχηματισμό των ριζών. Η  ξηρασία, συνοδεύεται από αποδυνάμωση ,ρωγμές του φλοιού και παραμόρφωση των ριζών. Η υπερβολική υγρασία του εδάφους οδηγεί σε νανισμό, μειωμένη απόδοση και  ποιότητα των ριζών.
Συγκομιδή και παραγωγή
Νωρίς την άνοιξη συγκομιδή των καλλιεργειών περίπου 100 ημέρες μετά τη σπορά, και αργά - στα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοέμβρη  η μηχανοποιημένη.
Όταν τα καρότα διατίθενται και πωλούνται σε δέσμες, αφαιρώντας τις ρίζες μπορεί να αρχίσει περίπου 3 μήνες μετά τη σπορά.
Η απόδοση ανά στρέμμα από τα καρότα σε φθινοπωρινες καλλιέργειες είναι 1000-1200 κιλά στις αρχές της άνοιξης - 2000-2500 κιλά και στα τέλη φθινοπωρου  - 3000-4000 κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr