Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

κτηνοτροφικό κουκί


ΚΟΥΚΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ

Το κουκί είναι :

· Πρωτεϊνούχο φυτό με καλή παραγωγή καρπού.
αποτελούν πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 26 μέχρι και 34%.

· Χωρίς μεγάλα έξοδα καλλιέργειας .

· Εμπλουτίζει το χωράφι με άζωτο .

· Ευνοείται η επόμενη καλλιέργεια .
Τα κουκιά συνιστώνται σε αγρούς που πλήττονται από χειμερινά και θερινά ζιζάνια. Τα σκαλίσματα που δέχονται τα κουκιά καταστρέφουν τα χειμερινά ζιζάνια και η πρώιμη συγκομιδή τους επιτρέπει την καταστροφή των θερινών ζιζανίων με θερινές αρόσεις.

· Κατάλληλο για χλωρή λίπανση


Για τα γαλακτοφόρα ζώα : αγελάδες - πρόβατα –κατσίκες κ.λ.π.

Ανακατεύουμέ στο σιτηρέσιο κατά μέσο όρο 25 kg κουκί με 75 kg σιτηρά ( κριθάρι –σιτάρι –καλαμπόκι ).

Σε μία εβδομάδα αυξάνεται θεαματικά η παραγωγή γάλακτος .

Για παχυνόμενα ζώα είναι απαραίτητο το κουκί στο σιτηρέσιο στην παραπάνω ποσότητα περίπου . Χρησιμοποιώντας το παραπάνω σιτηρέσιο έχουμε μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη του ζώου . Την ακριβή ποσότητα στο σιτηρέσιο συνήθως την προσδιορίζει ο κτηνίατρος που συμβουλεύεστε .
Για παραγωγη καρπου σπερνουμε το κουκι με 15 kg /στρέμμα.
Για χλωρή λίπανση σπέρνουμε το κουκί με 8-10 kg /στρέμμα και όταν φθάσει στην ανθοφορία οργώνουμε το χωράφι όποτε ενσωματώνουμε το σανό , εμπλουτίζοντας το χωράφι με άζωτο ..


Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ευδοκιμούν σε εδάφη πηλώδη με πολύ ασβέστιο και καλή αποστράγγιση. Η απόδοση των κουκιών μπορεί να είναι καλή και σε πτωχά εδάφη, αρκεί να υπάρχει επαρκής φωσφορική λίπανση. Εδάφη όξινα δεν είναι κατάλληλα για τα κουκιά, τα οποία προσαρμόζονται σε αλκαλικά εδάφη καλύτερα από τα άλλα ψυχανθή
Ακολουθούμε τους κανόνες προετοιμασίας του εδάφους

- Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο καλό στρώσιμο του χωραφιού για να μην έχουμε απώλειες στο θερισμό.

- Σπέρνουμε το κουκί 10 ημέρες πριν από τα σιτηρά .Προσέξτε όμως ότι το κουκί μπορεί να σπαρθεί από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη- Φεβρουάριο –Μάρτιο .Προτιμάται η πρώιμη σπορά διότι συνηθως έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση .Σπέρνονται με σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν περίπου 40 εκ., επί των γραμμών 15 εκ περίπου και σε βάθος 5 εκ. Στις ψυχρές περιοχές καλό είναι η σπορά να γίνεται νωρίς την άνοιξη. Η ποσότητα του σπόρου ανά στρέμμα είναι 8 με 12 κιλά το στρέμμα.
Είναι απαραίτητη η προφυτροτική ζιζανιοκτονία με ένα ζιζανιοκτόνο τύπου PENTIMETHALIN.

Δεν είναι απαραίτητη η χρήση λιπάσματος. Εάν το επιθυμούμε χρησιμοποιούμε 15 κιλά 0-20-0. Απαιτείται μόνον 12-15 κιλά επιλεγμένος σπόρος ανά στρέμμα για παραγωγή καρπού .

Το κουκί θερίζεται μαζί με τα σιτάρια.

Χρησιμοποιούμε θεραλλωνιστική μηχανή σιταριού εφ’ όσον η μηχανή είναι σύγχρονη επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα. – Στις παλιές μηχανές ανοίγουμε στο διπλάσιο από τα στάρια την απόσταση τρόμπα - Η παραγωγή του σε καρπο μπορεί να πέραση τα 500 κιλά το στρέμμα εφ’ όσον το έδαφος είναι πλούσιο. Στα φτωχά εδάφη βέβαια έχουμε μειωμένη παραγωγή.
Τοκουκι χρησιμοποιηται μονον σαν καρπος. Τα υπολείμματα που μένουν στο χωράφι μετά το θερισμό ενσωματώνονται με το όργωμα και καλυτερεύουν το έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr