Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

καλλιεργεια του αρακα

 (Pisum sativum) ο αρακας έιναι ετήσιο ανοιξιατικο  ποώδες φυτό την άνοιξη.
Το στέλεχος είναι λείο, κοίλο, με ύψος ανάλογα με την ποικιλία - από 20 εκατοστά έως 2,5 m  τα φύλλα του είναι στρογγυλά ή επιμήκη και τέλος .
Χρήσιμες συμβουλές 
 αυξάνεται ταχύτερα σε θερμοκρασίες περίπου 25 ° C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επίσης, μεγαλώνει και αναπτύσσεται, αλλά  η βλαστική περίοδο του επεκτείνεται. Αναπτύσσεται καλύτερα σε μέτρια υγρές συνθήκες ενω σε πολυ υγρες  επηρεάζεται  δυσμενώς Μπιζέλια χρειάζονται καλύτερη επεξεργασία έδαφους με επαρκή υγρασία και καλό αερισμό. Για τον έλεγχο της υγρασίας του εδάφους, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τα συστήματα στάγδην άρδευσης. Τα φυτά ανταποκρίνονται καλά στη λίπανση φωσφόρου. το φθινόπωρο σε ελαφρια εδαφη   λίπασμα καλίου ή  σταχτη  ξύλου αυξανει τις αποδόσεις.. Έλεγχος ζιζανίων διεξάγεται με καλλιεργητικα και χημικά μέσα.

Οι σπόροι εμποτισονται με νερό όλη τη νύχτα πριν από τη σπορά για την καλύτερη βλάστηση. Σπόροι επεξεργασμενοι με Rhizium δινουν υψηλότερη απόδοση.
Διάταξη και Απόσταση:

.Οι  χειμερινες ποικιλίες που έχουν σπαρθεί Χειμώνα  στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, και τις εαρινές ποικιλίες κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου - η πρώτη ημέρα μέχρι τα μέσα του Μαρτίου.η καλλιέργεια πραγματοποιείται σε βάθος 8-10 cm ταυτοχρονα να καταστρεφονται  τα φυτρωμένα ζιζάνια Οι υψηλότερες αποδόσεις επιτυγχάνονται όταν οι μπιζέλια φυτεύονται σε στενές γραμμές - 7,5 cm βάθος της σποράς ειναι , ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και το μέγεθος κόκκου. . Επίπεδη επιφάνεια του εδάφους διευκολύνει μηχανοποιημένη συγκομιδήι.\Απόσταση είναι 45 Χ 20 cm.
Λίπανσης:
. 2,5 kg N, 5 kg Ρ και 5 κιλα Κ θα πρέπει να εφαρμόζεται  κατά την σπορά.

β) Έλεγχος ζιζανίων:
είναι πολύ δύσκολος ο   έλεγχος των ζιζανίων του μπιζελιού  με μηχανικές μεθόδους. οι χρήσεις των ζιζανιοκτόνων έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά, όπως. Ατραζίνη, propazine και σιμαζίνη σε 0,054 kg ανά στρέμμα για πλατυφυλλα ζιζανία ομως μπορει να επηρεασει τον αρακα . Prometryne ήταν πιο αποτελεσματικό στη βελτίωση της φυτικής ανάπτυξης και της απόδοσης των λοβών.
Άρδευση:. Η απαίτηση του νερού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό Αγρονομικη κατάσταση της περιοχής. Η καλλιέργεια μπορεί να αρδεύεται  σε διάστημα 10 ημερών. Όταν οι βροχοπτώσεις είναι λιγες,  η άρδευση είναι απαραίτητη κατά την ανθοφορία και την καρποδεση .
Συγκομιδή:
συγκομιδή για επιτραπέζια χρήση, όταν οι λοβοί  γεμίσουν ,αλλαγή στο χρώμα από σκούρο πράσινο σε ανοιχτο . απο 45 έως 60 ημέρες, 75 ημέρες εως και100 ημέρες .

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr