Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

καλιεργεια φασολια

Τα φασολια φυτρώνουν, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους σε 14-15 ημέρες.Η Βλάστηση περίοδος των φασολιών είναι 70-95 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της βλάστησης από τις σημαντικότερες φάσεις της ανάπτυξης είναι ανθοφορία και τον σχηματισμό των λοβών. Φασόλια ανθίζουν πολύ, αλλά μόνο το 20-25% των ανθεων των φασολιών θα δώσουν ώριμοθς και καλά ανεπτυγμένους λοβόυς. Όταν η ανθοφορία συνοδεύεται από χαμηλη υγρασία του εδάφους και του αέρα και ο υψηλές θερμοκρασίες θα πέσουν πολλά χρώματα.

Άνθιση εμφανίζεται κυρίως το πρωί τις πρώτες πρωινές ώρες. Επικρατει αυτογονιμοποίηση και 0,5 έως 5% ξένεσταυρογονιμοποιηση. Ωρίμανση γίνεται για 8-12 ημέρες. Οι λοβοι δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα και καθυστερησει η συγκομιδή, ώριμα φασολια διάρρηγνυοθν τους λοβους και πέφτουν.

Υπαρχουν εξειδικευμένα αζωτοβακτήρια για φασόλια, αυξανουν τη διατροφή του αζώτου κατά τις πρώτες 15-20 ημέρες μετά τη βλάστηση.
Πρόδρομες ουσίες κατάλληλο για την καλλιέργεια φασολιών
Κατάλληλες καλιεργειες για αμειψισπορα πριν τα φασολια είναι χειμωνιάτικα δημητριακά - σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και τριτικάλε.
Επεξεργασία εδάφους για την παραγωγή των φασολιών
Μετά τη συγκομιδή του προκατόχου του, αν υπαρχουν πολυετη ζιζανία ρίχνει ένα γινεται κατεργασια σε 10-12 εκατοστά βάθος και, στη συνέχεια, όργωμα. Όταν το έδαφος είναι καθαρό από τα ζιζάνια, προχωραμε αμέσως σε όργωμα βάθους 18-20 εκατοστών Φασόλια δεν ανταποκρίνεται στην αύξηση του βάθους όργωσης. .

Την άνοιξη εφαρμοζεται σβάρνα κατα της συμπίεσης του εδάφους . Η σπορά των φασολιών γινεται σε βάθος 5-6 cm .

Η λίπανση των φασολιών
Φασόλια λιπαινονται με αζωτούχα και φωσφορικα λιπασμάτα. . Ενδεικτικα ποσοστά λιπάσματος ανάλογα με το είδος του εδάφους και την περιεκτητοτητα του σε θρεπτικα στοιχεια : χωρίς άρδευση 6-8 kg N και 4-5 kg ​​P205 ανά στρεμμα και άρδευομενα - 10-12 kg N και 8-9 kg P2O5 ανά στρεμμα.Η λιπανση του φωσορου που γινεται με όργωμα, και το άζωτο - πριν την σπορά.
Εάν γινει λιπανση με 5-10 γραμμάρια μολυβδαίνιο ανά στρεμμα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Σπορά φασόλια
Οι σπόροι πρεπει να είναι η πιο κατάλληλη ποικιλία για την περιοχήΓια ένα στρέμμα απαιτούνται περίπου 4 με 5 κιλά σπόρου φασολιού με κόστος περίπου τα 20-25 ευρώ το κιλό για τα φυτά του θερμοκηπίου και 8-10 ευρώ τις κοινές ποικιλίες για την ύπαιθρο.



Ποικιλίες αναρριχώμενες

Το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Αν. Μακεδονίας Θράκης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. διατηρεί την ποικιλία "Ζαργάνα Χρυσούπολης". Η εταιρεία σπόρων "Γεωπονικό Σπίτι" διακινεί στο εμπόριο την ποικιλία "Allegro", ενώ το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών Πύργου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. διατηρεί τις ποικιλίες "Μπαρμπούνι αναρριχώμενο", "Μπαρμπούνι πλατύ", "Χανδρέλια", "Καναρίνια", "Λασιθίου", "Παστάλια" και "Τσαουλιά".

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σπόρων διακινούν σπόρους, κατηγορίας standard για παραγωγή χλωρών φασολιών αρκετών ξένων ποικιλιών που είναι εγγεγραμμένες στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών Κηπευτικών . Πρέπει να έχουν όχι λιγότερο από το 96% καθαρότητα και τη βλαστική ικανότητα πάνω από 90%.

Μεγάλη σημασία εχει ο χρόνος και ο τρόπος σποράς. Σπορά αρχίζει όταν σε βάθος του εδάφους 5-6 cm η θερμοκρασια ειναι 8-10 ° C. Για τη Ελλαδα, τη Νότια είναι 5-10 Απριλίου, βορειοανατολική - 10 - 15 Απρίλιος στη βορειοδυτική - Απρίλιος 10 έως 20 - Απρίλιος 20 - 30 ,για τις περιοχές υψηλού υψομετρο - αρχές Μαΐου. Το πλάτος των γραμμών πρέπει να είναι 45-50 cm για αρδευόμενη καλλιέργεια των φασολιών. Bean ποικιλίες κατάλληλες για την άμεση συγκομιδή, σπέρνονται στα 15 cm απόσταση που συγκομίζονται διφασικό σύστημα που σπέρνονται τρόπο 8, 7, 6 ή 5-γραμμή ζώνης (bandwidth 90-120 cm) και σε απόσταση 70 mezhdulentochno εκατοστά μέσα στο μπαρ Διάστιχο είναι 15-18 εκατοστά δόση σποράς Κατάλληλο είναι 30.000 έως 35.000 σπόρων που βλασταίνουν ανά στρέμμα. Σπορά ποσοστό των φυτών φασολιού μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, κάτω από αντίξοες συνθήκες των 35.000 έως 40.000 σπόρους ανά στρέμμα.



Τα φασόλια τσαπιζονται αρκετές φορές, ανάλογα με την ανάπτυξη των ζιζανίων. Τελευταία εφαρμογη θα πρέπει να γίνει πριν την άνθηση. Βάθος, οι οποίες πραγματοποιούνται είναι 6-8 εκατοστά

Αυτός δεν ανέχεται ειναι η έδαφικη και η ατμοσφαιρικη ξηρασία. Για τη φυσιολογική ανάπτυξη του θα πρέπει να διατηρηθείη υγρασία του εδάφους 70-75-60% της PPW. Η κρίσιμη περίοδος για την υγρασία είναι άνθηση-καρποδεση . Συνήθως κάνουν 2 και 3 αρδεύσεις .
Συγκομιδή φασόλια
Ωρίμανση των φασολιών είναι μια μακρά και ασυχρονιστη.. Για να περιοριστούν οι απώλειες μεγάλη σημασία είναι να γνωρίζουμε το χρόνο της συγκομιδής φασολιών. Θα πρέπει να συλλέγονται κατά 60-70% των λοβών είναι πλήρως ώριμο και σπόρων προς σπορά το υπόλοιπο 30-40% να είναι στην ωριμότητα.

Η συγκομιδη , στα φασόλια μπορεί να γίνει με δύο τρόπους - μονή και διπλής.
Μονοφασική συγκομιδή αρχίζει με την υγρασία των φυτων 18-20%. Ο Θερισμός γινεται με εξειδικευμένη μηχανή και μετά λίγες μέρες οταν η υγρασία στα φασολια κόκκους φτάνει 14-15% γινεται ο αλώνισμος ειδικές μηχανές.






.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr