Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Υποχωρεί η τιμή των σιτηρών

Υποχωρεί η τιμή των σιτηρών
6/8/2010
09:33
Απώλειες καταγράφει η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου σιταριού υποχωρώντας από τα υψηλά 23 μηνών καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. “Είναι το συνηθισμένο φαινόμενο ‘αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση’. Τώρα που η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές, η κερδοσκοπία και αβεβαιότητα τελείωσε,” δήλωσε στο Dow Jones Newswires εξαγωγέας από τη Σιγκαπούρη.


Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Σικάγο σημειώνει πτώση 6%, ή 47 σεντς, στα 7,39 δολ. ανά μπουσέλ από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 8,41 δολ. στο άνοιγμα, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο Δεκεμβρίου

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο
υποχωρεί 6,1%, ή 51 σεντς, στα 7,64 δολ.

Νωρίτερα, η τιμή του σιταριού διεύρυνε το ράλι της προς το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, εν μέσω ανησυχιών ότι και άλλες χώρες μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας και να απαγορεύσουν τις εξαγωγές.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin δήλωσε ότι το Καζακστάν και η Λευκορωσία θα έπρεπε επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές τους, καθώς η απαγόρευση της Ρωσίας ήρθε χθες και αφορά στην περίοδο από 15 Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η απαγόρευση της Ρωσίας μπορεί να ωφελήσει τους ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το μεγαλύτερο εξαγωγό, και τις Αυστραλία και Αργεντινή.

Οι τιμές των σιτηρών έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, καθώς η ξηρασία μείωσε τις καλλιέργειες στη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγό.

«Θεωρούμε ότι το ράλι στα σιτηρά είναι πλέον κορεσμένο, αλλά δεν θα σορτάραμε κιόλας», σχολιάζει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Hussein Allidina.

Ακόμη, άλλοι υποστηρίζουν ότι μετά από την προτροπή του Putin προς Καζακστάν και Λευκορωσία, οι δύο αυτές χώρες δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε εξαγωγές.

«Όταν ο Putin μιλάει, ο κόσμος ακούει», σχολίασε ο McGuire, commodity trader στην CWA.

Εκτιμά δε πως κερδισμένοι θα είναι οι Αμερικανοί γεωργοί, καθώς έχουν τις προμήθειες για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση από τις παγκόσμιες αγορές. «Θα οδηγούν όλοι Lamborghinis».
πηγη ¨capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr