Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ζητειται ελληνικος λιναροσπορος





Η ανανέωση του ενδιαφέροντος στον τομέα του λίνου εν μέρει βασίζεται στην αύξηση της ζήτησης για είδη ρουχισμού  και σεντόνια, αλλά περισσότερο λόγω ορισμένων υγιεινών ιδιοτήτων του σπόρου. Το Έλαιο λιναριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι είναι χρήσιμο στη μείωση της χοληστερόλης, όταν περιλαμβάνονται στη διατροφή. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα  παίζει αυξημένο ρόλο στα τρόφιμα. Ο σπόρος λιναριού χρησιμοποιειται στη διατροφη  κοτόπουλων, και τα αυγά  διατιθονται  στο εμπόριο ως  αυγά με υψηλη περιεκτηκοτητα σε ωμέγα 3 .σήμερα καλλιεργείται σε περίπου 12 εκατομμύρια στρέμματα σε όλο τον κόσμο, με την πλειοψηφία της παραγωγής στη Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία , και αυξάνεται σταδιακά.

ιστορια
ΤΟ Λίνο ήταν μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες . Καλλιεργείται σχεδόν σε κάθε κράτος . Πριν από την εξάπλωση της μηχανικής εκκοκκισης βάμβακος στις αρχές της δεκαετίας του 1800, υπηρχαν   δύο μονο  ίνες για ρουχα - μαλλί ή λινό. Ακόμη και μετά την έλευση του χαμηλού κόστους βαμβάκι,το λινό ,ίνα από τα στελέχη του λιναριού ,θα παραμείνει μια σημαντική πηγή φυτικών ινών για τα ρούχα και άλλα προϊόντα. 
  Παρά τα πολύτιμα προιοντα του( λινέλαιο και ινες ), το λινάρι άρχισε να μειωνεται , ειδικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά αγροκτήματα απομακρυναν από την αμειψισπορα το λίναρι με σιτάρι, βρώμη και ενίοτε κριθάρι ή σίκαλη.
σπορος λιναριου

Περιγραφή των φυτών
Λινάρι (Linum usitatissimum L.) είναι ένα πλατύφυλλο με πολύ μικρά, στενά φύλλα που είναι λιγότερο από μια ίντσα . Μίσχοι διακλαδισμένες κοντά στη βάση του φυτού, με φυτά φθάσει το 30 έως 36 ίντσες στο ύψος. Τα πολλαπλά στελέχη ή κλαδιά ενός φυτού λινάρι είναι λεπτός και ευέλικτος, διαιρώντας στις άκρες τους σε ταξιανθίες που φέρουν  μπλε λουλούδια. Τα λουλούδια είναι ως επί το πλείστον αυτο-γονιμοποιούνται, με κάποια διασταυρούμενη επικονίαση από τα έντομα. Νέα λουλούδια θα προκύψουν για λίγες εβδομάδες, το καθένα αναπτύσσεται σε μια στρογγυλη κάψουλα σπόρων ή κάψας . Κάθε κάψουλα περιέχει 4 έως 10 σπόρους Γυαλιστερό στην εμφάνιση,  καφέ χρώμα .Αγορές και Οικονομικα στοιχεια
Μικρές ποσότητες από λινάρι  πωλούνται σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή άλλους εμπόρους λιανικής πώλησης
σε μυλους ή κατασκευαστές τροφίμων κατοικίδιων ζώων . Μια άλλη δυνατότητα είναι να πωλήθει το λινάρι σε πτηνοτρόφους 
Πρακτικές διαχείρισης για τους ελαιούχους σπόρους λιναριού είναι παρόμοια με εκείνη της βρώμης . Είναι προσαρμοσμένο σε εδάφη που είναι  για το σιτάρι ή βρώμη, αλλά δεν είναι κατάλληλη για κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη.  δεν θα πρέπει να καλιεργηθει στο ιδιο χωραφι  κάθε χρόνο, αλλά αντ 'αυτού θα πρέπει να εναλλάσσονται με άλλες καλλιέργειες για τη μείωση των πιθανών ασθενειών και τη βελτίωση των αποδόσεων. Όπως περιγράφεται στο τμήμα οικονομικών της παρούσας έκδοσης, η καλυτερη περιπτωση για το λίνο ειναι ως μια διπλή καλλιέργεια με φαγόπυρο, με αποτέλεσμα  δύο εισοδήματα σε μία καλλιεργητική περίοδο.
Φύτεμα
 Το Λίναρι , όπως βρώμη σιτάρι άνοιξη ή άνοιξη, φυτεύεται το συντομότερο τα εδάφη αρχίζουν να ζεσταίνονται (συνήθως Απριλίου), και μπορεί να συγκομισθεί τον Αύγουστο,,
 
Προτεινόμενα ποσοστό σπορου είναι 5κιλά ανά στρέμμα.  η βέλτιστη πληθυσμός των φυτών για το λινάρι είναι 70 φυτά ανά τετραγωνικό πόδι, με βάση τουλάχιστον 40 φυτά ανά τετραγωνικό πόδι. ΓονιμότηταΛίνο έχει μέτριες ανάγκες γονιμότητας, παρόμοια με εκείνες για τη βρώμη . Οι ανάγκες σε Αζώτο  Φωσφόρο και κάλιο μπορούν να καλυφθούν από οργανικές πηγές, όπως η κοπριά
Διαχείριση επιβλαβών οργανισμών
Το λινάρι φυτεύεται νωρίς την άνοιξη, εχει προβάδισμα σε πολλά καλοκαίρινα ετήσια ζιζάνια. Ωστόσο, λινάρι δεν είναι πολύ ανταγωνιστική με τα ζιζάνια, . Ζιζανιοκτόνα * διαθέσιμο για το λινάρι περιλαμβάνουν bromoxynil, Poast και χλωρικό νάτριο.  Σε γενικές γραμμές,  μια καλή πρακτική ειναι η αμειψισπορα λίνου με άλλες καλλιέργειες για την αποφυγή ασθενειών. Τα επισημασμένα μυκητοκτόνα * είναι Busam, Captan, Mancozeb και Maxim.Συνιστώμενη υγρασία αποθήκευσης είναι 11%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr