Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012


Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
Oπως όλα τα οπωροφόρα δένδρα έτσι και η κερασιά πρέπει να λιπαίνεται κάθε χρόνο με άζωτο (Ν) και κάθε 2 έως 3 χρόνια με φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ) εφ’ όσον το έδαφος είναι πτωχό σ’ αυτά τα στοιχεία.
Οι ποσότητες των αζωτούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται:
1ον.Από το μέγεθος του δένδρου.
2ον.Από το φορτίο αυτού σε καρπό (παραγωγή).
3ον.Από την ζωηρότητα της ετήσιας βλάστησης.
Ποσότητα αζωτούχου λίπανσης μέχρι 1,2 μονάδες Αζώτου (Ν) κατά δένδρο είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του δένδρου σε πλήρη παραγωγή.
Ο διασκορπισμός του λιπάσματος πρέπει να γίνεται στην επιφάνεια του εδάφους που καταλαμβάνει η προβολή της κόμης του δένδρου.
Καλύτερη εφαρμογή της θειικής αμμωνίας επιτυγχάνεται όταν αυτή ρίχνεται 40 ημέρες πριν από την έναρξη της βλάστησης της κερασιάς δηλ. στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ασβεστούχος Νιτρική αμμωνία, όταν ρίχνεται 10 ημέρες πιο αργότερα από την θειική αμμωνία (30 ημέρες πριν από την έναρξη της βλάστησης).
Αν η ανάπτυξη των δένδρων είναι μικρή τότε μετά την συγκομιδή κάνουμε λίπανση από ένα κιλό σε κάθε δένδρο κερασιάς με Νιτρική αμμωνία για αύξηση της βλάστησης.
Πάντως από την εποχή της άνθισης μέχρι την ωρίμανση των καρπών, η κερασιά δεν πρέπει να δέχεται λίπανση.
Η φωσφορούχος και η καλιούχος λίπανση, όταν εφαρμόζεται γίνεται με μεγάλες ποσότητες. Μικροποσότητες από τα λιπάσματα αυτά κάθε χρόνο, όπως έδειξαν, σχετικά πειράματα που έγιναν, δεν ήταν αποτελεσματικές, πέρα από αυτό όμως τα αποθέματα του εδάφους σε (Ρ) και (Κ) δεν αυξήθηκαν σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Οι ποσότητες από τα δυο αυτά στοιχεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι:
1ον. 60-70 κιλά / στρέμμα υπερφοσφωρικό (0 - 20 - 0)
και 2ον. 35-50 κιλά / στρέμμα θειικό κάλιο (0 - 0 - 48)
O καλύτερος χρόνος εφαρμογής είναι αργά το φθινόπωρο και μέχρι τα Χριστούγεννα με σχετικό παράχωμα στο έδαφος και σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βάθος.
Μπορούμε επίσης να τα τοποθετήσουμε σε αυλάκια που ανοίγονται μεταξύ των σειρών και να τα σκεπάζουμε στη συνέχεια.
Όταν υπάρχει χλωροταπητας τότε η λίπανση που εφαρμόζεται γίνεται επιφανειακά.
Για θετικότερα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης λίπανσης με τα βασικά στοιχεία Ν, Ρ, Κ αλλά και των θρεπτικών αναγκών των φυτών σε ιχνοστοιχεία πρέπει να γίνεται πέρα από την εδαφολογική και μηχανική ανάλυση πριν από την εγκατάσταση του οπωρώνα και η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και φυλλοδιαγνωστικη κάθε έτος, ανάλυση που με την οποία προσδιορίζονται με βεβαιότητα τα επίπεδα των λιπαντικών στοιχείων που λείπουν η υπάρχουν σε επάρκεια - υπερεπάρκεια.
Για την αντιμετώπιση της έλλειψης ψευδαργυρου (Ζη) που συχνά παρατηρείται στις κερασιές στην περιοχή μας, προτείνεται ο ψεκασμός των δένδρων τον χειμώνα με 5% o τεχνικαλθειικό ψευδάργυρο. Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής γίνονται 2 έως 3 επεμβάσεις, κατά τα επόμενα χρόνια ένας ψεκασμός είναι αρκετός να καλύψει τις ανάγκες του φυτού σε Ζη.
 πηγη ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΗΛΙΑΣ ΝΤΟΥΒΑΣ ΛΑΜΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr