Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

φακες καταλληλες για αμειψισπορά


Φακές
Καλύτερη προκάτοχός είναι χειμερινά δημητριακά. Οι φακες είναι εξαιρετικος προάγγελος για όλες τις καλλιέργειες στην αμειψισπορά.

Άροση πριν από τη σπορά
Οι απαιτήσεις είναι όπως με τα μπιζέλια που καλλιεργούνται ως φθινοπωρινες ή εαρινές καλλιέργειες. Επειδή οι σπόροι είναι μικρότεροι, αυτό απαιτεί περισσότερη προετοιμασία πριν από τη σπορά .

Η λίπανση
δεν χρειάζεται αζωτούχα λίπανση και επαρκή 3-4 kg. στρέμμα φώσφορο και κάλιο. Σε φτωχά εδάφη και συνέσταταιη καταβολή των 2-3 κιλών αζώτου ανά στρέμμα.
Η σπορά
θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαρόι σπόροι με υψηλή βλάστηκοτητα. μπορει είναι σπαρθει αμέσως μετά το λιώσιμο του χιονιού. ανέχονται χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό τέλη της άνοιξης.
αναπτύσσει μικρή μάζα υπέργεια. Οι μίσχοι και τα φύλλα χρειάζονται λιγότερο χώρο από ό, τι άλλα όσπρια , έτσι μπορουν να φυτευτούν πιο πυκνά. Ανά τετραγωνικό μέτρο ψιλλη φακη 300-350 φυτα. χοντρη 250-300 φυτα. Ανάλογα με την κατάσταση σποράς που είναι 8-10 κιλά ανά στρέμμα για την ψιλλη , και για την χοντρη είναι 10-12 κιλά. Η σπορά γινεται σε γραμμες

Βάθος σποράς είναι 3-5 εκατοστά.

Φροντίδα
Ο κύριος στόχος είναι να αποτραπεί το φυτρωμα ζιζανιων. Συχνά χαμηλές αποδόσεις τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας οφείλεται σε αυτόν τον λόγο. Εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων δεν είναι τόσο εύκολη όσο σε μπιζέλια και φασόλια. Οι φακες επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα ζιζανιοκτόνα


Καλό ειναι να επιλέξετε περιοχές καθαρό από τα ζιζάνια. Πριν και μετα το οργωμα του εδαφους περασμα με περιστροφική σβάρνα

Ωρίμανση είναι άνιση και δημιουργεί δυσκολίες στον καθορισμό του βέλτιστου χρόνου για τη συγκομιδή. Συγκομιδή αρχίζει όταν το 50% περίπου των καψων φθάσουν στην πλήρη ωριμότητα. Η καθυστέρηση οδήγησε στην υποβαθμιση της καλλιέργειας, και τιναγμα . Ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες εχουμε από βροχή.

μαζεύεται το πρωί με δροσιά και υψηλή υγρασία.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr