Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικό κόκκινο πιπέρι υψηλής αξίας

Μπούκοβο, μπούκοβετς, μπούκοφκα. Πολλές ονομασίες, ίδιο προιόν. Ο λόγος για την κοπανισμένη πιπεριά, πικάντικη ή καυτερή, που όλοι μας σχεδόν έχουμε γευτεί ως πρόσθετο στα φαγητά μας. Αν και όλοι μας την αποκαλούμε με το σλαβικό της όνομα, λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν την καταγωγή της. Το χωριό Буково-Μπούκοβο της Δημοκρατίας των σκοπιών . Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Баба-Μπάμπα, σε απόσταση 6 χιλ. από την πόλη Битола. Επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε 5000 κάτοικους και όλοι ασχολούνταν με τις πιπεριέςκάποτε . παρήγαγαν 500 τόνους
-που καμιά σχέση δεν έχουν με το πιπέρι- ήρθαν το 16ο αιώνα από την Αμερική με τον Κολόμβο, όπως και οι ντομάτες. Οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες ξόδευαν περιουσίες για να φέρνουν από την Ασία μαύρο πιπέρι και άλλα καρυκεύματα για να νοστιμίζουν τα φαγητά τους. Όταν πλέον οι καυτερές πιπεριές του Νέου Κόσμου καλλιεργήθηκαν εύκολα, κυρίως στα παράλια της Μεσογείου, οι αριστοκράτες τις σνομπάρισαν και τις χαρακτήρισαν «βλαβερές για την υγεία», κάτι πέρα για πέρα λανθασμένο, που ίσως θα έχετε ακούσει να επαναλαμβάνεται και από τους παππούδες σας. Οι οπαδοί της εκλεπτυσμένης γαλλικής μαγειρικής ποτέ δε συμπάθησαν τις καυτερές πιπεριές, όμως οι κάτοικοι της νότιας Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής κατάλαβαν την αξία τους και τις λάτρεψαν.

Οι πιπεριές που καλλιεργούνται στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα νόστιμες και όχι απλά καυτερές, όπως οι περισσότερες Μεξικάνικες. Στη Συρία, στην περιοχή του Αλέπο, αλλά και στην Τουρκία, οι καυτερές πιπεριές αφήνονται να ωριμάσουν στο φυτό, αποκτώντας υπέροχη και μεστή γεύση, προτού να τις απλώσουν στον ήλιο για να ξεραθούν. Το ονομαστό Aleppo Pepper (χαλέπικο πιπέρι) είναι καθαρισμένο από τους σπόρους, και περιέχει μονάχα τη βαθυκόκκινη αποξηραμένη σάρκα της πιπεριάς. Συχνά θα το βρείτε ανακατεμένο με λίγο αλάτι και λάδι. Το εκλεκτότατο αυτό κοκκινοπίπερο δεν έρχεται πλέον από τη Συρία, αλλά από την περιοχή του Μαράς της Τουρκίας. Κάποτε φτιάχναμε και μείς στη Δράμα, αλλά η παραγωγή έχει σχεδόν σταματήσει.

Ελληνικό κόκκινο πιπέρι υψηλής αξίας με εξάγωγές (κυρίως στα Βαλκάνια). Το πιπέρι Αριδαίας μπορεί να είναι γλυκό ή καυτερό ανάλογα με το πόσο φλούδα ή σπόρο περιέχει. Είναι γλυκό και αρωματικό αν περιέχει μόνο το τριμμένο φλοιό της πιπεριάς.

Η επαρχία Αλμωπίας και ιδιαίτερα το Τοπικό Διαμέρισμα Γαρεφείου για πάνω από 100 χρόνια πρωταγωνιστεί στην καλλιέργεια του μικρόσωμου τύπου πιπεριάς (πιπεριά Καρατζόβας ή Μπαχόβου), η οποία προορίζεται τόσο για το καθημερινό τραπέζι, όσο και για την παραγωγή του κόκκινου πιπεριού (μπαχαρικό). Η φύτευση της πιπεριάς ξεκινά την πρώτη μέρα του Καλοκαιριού(1 Ιουνίου) και η συλλογή της στις 1 Αυγούστου. Ωστόσο, η κόκκινη πιπεριά, που δίνει το κόκκινο πιπέρι περιμένει ανυπόμονα τη συλλογή της στις 20 Αυγούστου περίπου, για να ξεκινήσει τη μαγική διαδρομή που περνά από το κάπνισμα( ξηραντήριο), το άλεσμα σε μύλο και το σακί. Έξι κιλά νωπής πιπεριάς, δίνουν 1 κιλό κόκκινο πιπέρι. Από τις καυτερές πιπεριές παράγεται αντίστοιχα το μπούκοβο.

Στην περιοχή της Αριδαίας υπήρχαν παλαιότερα εργοστάσια παραγωγής κόκκινου πιπεριού: Του Καραγεωργιάδη, του Χατζηγιαννάκη, του Καπέλλη και της σύμπραξης Ενώσεως Αλμωπίας και ΑΤΕ (από τις αρχές της δεκαετίας του 60) που πέρασε στα χέρια του Τζιτζιφύλλη. Για πολλά χρόνια η μεταποιητική διαδικασία ενίσχυε σημαντικά το εισόδημα παραγωγών, εργατών και ιδιοκτητών εργοστασίων. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 τα εργοστάσια έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της στροφής των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες. Ο καπνός είχε ήδη παραγκωνίσει την πιπεριά, ενώ οι δενδροκαλλιέργειες κέρδιζαν διαρκώς έδαφος. Ωστόσο, το κόκκινο πιπέρι, έστω και σε μικρές ποσότητες διεκδικούσε πάντα μερίδιο στο τραπέζι της Αλμωπίας


Αξιότιμοι Κύριοι,


η Ομάδα Δράσης για το Μπαχοβίτικο- Καρατζοβίτικο Πιπέρι είναι μία ανεξάρτητη ομάδα παραγωγών και επιστημόνων που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πρότυπο συνεταιρισμό παραγωγής και εμπορίας της ντόπιας ποικιλίας πιπεριάς. Στηριζόμενοι στη γνώση των παραγωγών και την κατάρτιση των γεωπόνων της περιοχής (φυτοπροστασία, marketing) θέλουμε να φανούμε αντάξιοι της φήμης και της ποιότητας ενός ξεχωριστού πραγματικά προϊόντος. Για όλους τους παραπάνω λόγους υπογράφουμε το κείμενο που ακολουθεί, προσκαλώντας όσους παραγωγούς δραστηριοποιούνται στην Αλμωπία, να συμπράξουν μαζί μας...


Μπαχοβίτικη - Καρατζοβίτικη πιπεριάΚόκκινο Πιπέρι Καρατζόβας

Έχουμε τα προϊόντα για να γίνουμε οι καλύτεροι. ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ: η παραγωγή και προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων αποτελεί σήμερα μια πρόκληση.


ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ: η μπαχοβίτικη – καρατζοβίτικη πιπεριά μπορεί να κερδίσει μερίδιο στην τοπική ή ακόμη και στην ευρύτερη αγορά, εφόσον ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

- Η παραγωγή γίνει στα πλαίσια ολοκληρωμένης ή βιολογικής διαχείρισης, από οργανωμένη ομάδα παραγωγών και με την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού.


- Η μεταποίηση της (κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο κ.α) πραγματοποιηθεί από ομάδα παραγωγών που ενδιαφέρεται για τη συσκευασία και την προώθηση, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους marketing.


- Η πιστοποίηση κατά Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε ενδείκνυται για να περιορίσουμε τυχόν αθέμιτο ανταγωνισμό και να αναδείξουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που συνδέονται άρρηκτα με τη γη και τους ανθρώπους.


Επειδή...

• τα τοπικά προϊόντα δεν κινδυνεύουν από τους άλλους, αλλά από εμάς,

• οι επιδοτήσεις δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ η λύση,

• πρέπει να σχεδιάζουμε και μετά να παράγουμε,

• πρέπει να προσέξουμε τα τοπικά προϊόντα από το σπόρο μέχρι τα σημεία πώλησης,

• ως παραγωγοί τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Αλμωπίας είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε ένα προϊόν που αποτελεί πραγματικά το χρυσάφι της Καρατζόβας για 100 και πλέον χρόνια


ΚΑΛΟΥΜΕ

όλους όσους ενδιαφέρονται για την παραγωγή μπαχοβίτικης- καρατζοβίτικης πιπεριάς να δηλώσουν παρόν την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 7μμ στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, προκειμένου να συζητήσουμε για τις δυνατότητες ενασχόλησης με την παραγωγή και τις προοπτικές.


Η ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΤΖΟΒΙΤΙΚΗ- ΜΠΑΧΟΒΙΤΙΚΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

Γκιώσης Ιωάννης (Παραγωγός- Γαρέφι)

Λαζάρου Ιωάννης (Παραγωγός- Αριδαία)

Τραϊανού Χρήστος (Παραγωγός- Γαρέφι)

Γιάντσης Γεώργιος (Παραγωγός- Γαρέφι)

Μάρκου Παντελής (Παραγωγός- Γαρέφι)

Τόκος Μάρκος (Παραγωγός- Δωροθέα)

Μάρκου Πασχάλης (Παραγωγός- Γαρέφι)

Τζάκος Νικόλαος (Παραγωγός- Γαρέφι)

Μπίνος Παρασκευάς (Παραγωγός- Γαρέφι)

Μητσάνη Θεοδώρα (Παραγωγός- Γαρέφι)

Μάρκου Γεώργιος (Παραγωγός – Γαρέφι)

Μπλαδίνου Νικόλαος (Παραγωγός- Γαρέφι)

Δούμος Γεώργιος (Βιοκαλλιεργητής- Ξιφιανή)

Αρβανιτάκη Ελένη (Βιοκαλλιεργήτρια – Αριδαία)

Γυναικείος Συνεταιρισμός Προμάχων "Οι Μπαχοβίτισσες" ( Πρόμαχοι)

Μαχαιρίδης Δημήτρης (Κτήμα Βίωμα: Φυτώριο Κηπευτικών & Αρωματικών Φυτών -Αριδαία)
Ιατρίδης Γεώργιος( Γεωπόνος- Δήμος Αριδαίας)

Χρήστου Ελπινίκη( Γεωπόνος-Αριδαία)

Επιγαρίδου Σοφία ( Γεωπόνος- Δήμος Αριδαίας

1 σχόλιο:

sv2bwc είπε...

Πολυ καλα θα κανετε την συγκεκριμενη ποικιλια να την υποστηριξετε αλλα να ξερετε οτι δεν ειναι μονο το κοκκινο πιπερι αλλα και η διασημη μαρμελαδα κοκκινης πιπεριας η οποια φτιαχνετε με δυο τοπικα ειδη την μπαχοβιτικη και την καυτερη.
Η μαρμελαδα πιπεριας η αλλιως τσατνει συνδιαζετε με αλμυρα τυρια και κρεας αν την δοκιμασεις σκετη δεν μπορεις να σταματησεις να τρως.
Σε οσους εχω δωσει να δοκιμασουν τη συγκεκριμενη μαρμελαδα εχουνε παθει πλακα.
Καθε χρονο επιστρατευω τον φιλο μου τον γιωργο να μου φερει μπαχοβιτικες πιπεριες απο τους προμαχους για να κανω τη συγκεκριμενη μαρμελαδα.
Τελος μην ξεχνατε οτι πιπερι βγαζουν και αλλες πιπεριες που καλιεργουνται και επεξεργαζονται πιο ευκολα.
Δημητρης θεσσαλονικη

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr