Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Η ΡΟΔΙΑ

Μια ακόμη εναλλακτική πρόταση για ανήσυχους αγρότες.,
Ρόδι: Ένας χυμός που ξεχειλίζει υγεία
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το άνομα Punica έχει λατινική ρίζα. Punica ήταν το ρωμαϊκό όνομα για την Καρχηδόνα, από όπου οι καλύτερες ροδιές ήρθαν στην Ιταλία. Οι φοίνικες και οι άραβες έμποροι σύστησαν τη ροδιά σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Τα ρόδια χρησιμοποιήθηκαν με πολλούς τρόπους, όπως γίνεται και σήμερα. Ήταν απαραίτητο στοιχείο στην αιγυπτιακή μυθολογία και τέχνη, εκθειάζονται στην Παλαιά Διαθήκη της Βίβλου και στο βαβυλωνιακό Ταλμούδ και μεταφέρονταν από τα καραβάνια στην έρημο εξαιτίας του δροσιστικού χυμού τους. Στην ελληνική μυθολογία ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη μεταφέροντας την στον Κάτω Κόσμο. Της πρόσφερε ένα ρόδι, από το οποίο αυτή έφαγε λίγα μόνο σπόρια. Αυτό την καταδίκασε να περνά το μισό χρόνο του έτους με τον Πλούτωνα (χειμώνας) και τον άλλο μισό με τους ζωντανούς στον Πάνω Κόσμο (καλοκαίρι). Στην ελληνική μυθολογία η ροδιά κατέχει περίοπτη θέση και συμβολίζει τη γονιμότητα και την αφθονία.

Η αναγκαστική -λόγω νέας ΚΑΠ- εγκατάλειψη του καπνού έσπρωξε κάποιους από τους καλλιεργητές του Κιλκίς στα... ρόδια. Τα μέλη τής πρώην Ομάδας Παραγωγών Καπνού Παιονίας φύτεψαν πιλοτικά πέρυσι 250 στρέμματα με ροδιές και φέτος άλλα τόσα, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια μόνο στο θεσσαλικό κάμπο θα ανθίζουν πάνω από 6.000 στρέμματα με όμορφες ροδιές. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τα ρόδια ως διακοσμητικά τις γιορτές των Χριστουγέννων και μόλις τελευταία μπήκαν στο τραπέζι σε σαλάτες και γλυκά, ενώ σταδιακά οι αγρότες φαίνεται πως ασχολούνται συστηματικά με την καλλιέργειά τους.
«Ο "θάνατος" των Βιρτζίνια μας οδήγησε στο να αναζητήσουμε νέες, δυναμικές καλλιέργειες. Έτσι στραφήκαμε στα ρόδια, στα κεράσια, στα σύκα και γενικά στα δέντρα που πιστεύουμε ότι θα αφήνουν ένα καλό εισόδημα», είπε στην εφημερίδα έθνος ο πρώην πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Καπνού Παιονίας Στέργιος Πελτεκιάδης.
Οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς είναι ελάχιστες και καλύπτονται από εισαγωγές μικρών ποσοτήτων από το Ιράν και την Ινδία. Οι επιστήμονες δεν είναι καταρχήν αρνητικοί, συνιστούν όμως στους αγρότες να είναι επιφυλακτικοί ως προς την καλλιέργεια, που δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, αφού θέλει ξηροθερμικό περιβάλλον.
«Μαθαίνουμε ότι θα φυτέψουν ροδιές στη Δράμα και μας κάνει τρομερή εντύπωση. Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον από τους αγρότες για τη ροδιά, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι δεν καρποφορεί οπουδήποτε. Θέλει ξηρό και θερμό κλίμα. Πειράματα που έγιναν στο εργαστήριό μας έδειξαν ότι από τους 20 γενότυπους οι περισσότεροι δεν άντεξαν στον παγετό του Απριλίου του 2003», μας είπε η Παυλίνα Δρογούδη, επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων του ΕΘΙΑΓΕ στη Νάουσα.
Οι ειδικοί του Ινστιτούτου επισημαίνουν ότι παρακολουθούν με προσοχή τη νέα αυτή, δυναμική καλλιέργεια και προτείνουν να μην καλλιεργηθεί σε πρώτη φάση μαζικά, γιατί δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς θα συμπεριφερθεί στις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά οι αγρότες έχουν διαφορετική άποψη και ήδη αναζητούν φυτά.
Στο Κιλκίς οι παραγωγοί προχωρούν με δικά τους φυτά από την περσινή παραγωγή. Έτσι τα μικρά δενδρύλλια τούς κοστίζουν το πολύ 1,5_ το ένα, όταν στην αγορά διατίθενται προς 4_-5_ το ένα. Ξέρουν πως σε 3-4 χρόνια θα πάρουν καλά χρήματα, αφού η παραγωγή είναι 3-3,5 τόνοι ρόδια το στρέμμα και πουλιούνται προς 0,70-1,40_/κιλό, ενώ φυτεύονται 82 δενδρύλλια στο στρέμμα.
«Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει μια καμπάνια ενημέρωσης στην Αμερική για τις αντιοξειδωτικές ικανότητες του ροδιού. Είναι το νούμερο ένα αντιοξειδωτικό φρούτο. Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση που σιγά σιγά περνά και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγο καιρό, η Ευρώπη και η υπόλοιπη Δύση έχουν ανακαλύψει το νέο σούπερ-φρούτο τους: το ρόδι. Στη Βρετανία, οι πωλήσεις συσκευασμένου χυμού ροδιού έχουν αυξηθεί θεαματικά τα δύο τελευταία χρόνια. . Η εκ νέου «ανακάλυψη» του ροδιού δεν είναι όμως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του star-system. Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα. Το ρόδι καταπολεμά τις καρδιασθένειες, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, κατεβάζει την πίεση του αίματος, μειώνει τα σημάδια των γηρατειών, αυξάνει τη γονιμότητα, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα. Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, εργαστηριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ανέφερε ότι ο νέος σούπερ-καρπός «μοιάζει να δίνει υποσχέσεις» για τον αγώνα κατά των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, των ελκών, του AIDS, του ιού του έρπητα και της στυτικής δυσλειτουργίας.
Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία αυξήθηκε μπροστά στην απαίτηση για υγιεινή διατροφή και τεκμηριώνεται με κλινικές έρευνες. Επιστήμονες του Εργαστηρίου Έρευνας για τα Λιπίδια στο Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού, μειώνει σημαντικά την αθηροσκλήρυνση, μια μορφή αρτηριοσκλήρυνσης που προκαλεί στένωση των αρτηριών και οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι, ως πλούσια πηγή φιλικού οξέος, τα ρόδια βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών. Είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με το δρα Ρίτσαρντ Μπογκλ του Πανεπιστημίου του Χάμερσμιθ, «προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως ο χυμός του ροδιού μπορεί να έχει σχεδόν τριπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα σε σχέση με την ίδια ποσότητα πράσινου τσαγιού ή κόκκινου κρασιού».

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών, που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις 3 αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, όταν στην καθομιλουμένη λέμε ότι «σπάει το ρόδι», εννοούμε ότι παύει και η ατυχία. Μπορεί λοιπόν στο Χόλιγουντ να μην ξέρουν τη λαϊκή ρήση μας, όμως, ξαφνικά, μόνο το 2005 οι πωλήσεις συσκευασμένου χυμού ροδιού σημείωσαν αύξηση κατά 300% και έφθασαν τα 500.000 λίτρα την εβδομάδα. Η ίδια αυξητική τάση με γεωμετρικούς ρυθμούς σημειώθηκε και το 2006. Στις ΗΠΑ, η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Γουίλ Σμιθ, η Έβα Λονγκόρια (μια από τις πρωταγωνίστριες της σειράς «Απελπισμένες Νοικοκυρές») δεν μπορούν να κάνουν πλέον χωρίς αυτόν τον βαθυκόκκινο χυμό.
Η ροδιά θεωρείται το παλαιότερο καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο. Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή μεταξύ του Ιράν και της βόρειας Ινδίας και έχει καλλιεργηθεί από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την Ινδία. Η ροδιά είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι 3-4 μ. Ύψος. Προτιμά ήπια κλίματα και βαθιά στραγγερα
εδάφη Τα φύλλα είναι γυαλιστερά και έχουν μήκος 8 εκατοστά. Οι ροδιές έχουν πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας με πτυχωτά πέταλα. Τα άνθη έχουν μήκος 5 εκατοστά, είναι συχνά διπλά και ανθίζουν για μεγάλο διάστημα το καλοκαίρι. Τα φρούτα είναι σφαιρικά και γυαλιστερά κοκκινωπά ή κιτρινωπά όταν ωριμάσουν, γεμάτα με τραγανούς σπόρους.
Οι φυτεύσεις είναι συγκεκριμένες... Οι ποικιλίες WONDERFUL, Ι.Φ.Δ. 11006, Ι.Φ.Δ. 11021 και Ι.Φ.Δ. 1010 προτείνονται για
κατάλληλες περιοχές όπου οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Ν.Α. θα αποφασίσουν με βάση την καταλληλότητα των εδαφοκλιματικών συνθηκών ότι μπορούν να εντάξουν την καλλιέργεια της Ροδιάς στα τοπικά γεωργικά προγράμματά τους.
Η ποικιλία Wonderfoul είναι από το Ισραήλ.. Αγρονομικά είναι μια καλλιέργεια που ταιριάζει κλιματικά στην Ελλάδα, σαν δέντρο υπάρχει στη Θεσσαλία και η καλλιέργεια είναι ποτιστική. Έχει μικρές εισροές από φυτοπροστασία και θα καλλιεργείται με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.


10+1 μυστικά για το ρόδι

1. Στην ελληνική μυθολογία συμβόλιζε το θάνατο και τη γονιμότητα, αλλά οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι ο χυμός του περιέχει μια «συμπυκνωμένη ψυχή» που μπορούσε να χαρίσει τηναθανασία.
2. Ο προφήτης Μωάμεθ έλεγε πως η κατανάλωση ροδιού, απαλλάσσει από το μίσος και το φθόνο.
3. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η Εύα δελέασε τον Αδάμ με ρόδι.
4. Οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι το μάσημα σπυριών ροδιού πριν από τη μάχη, τους έκανε αθάνατους.
5. Ο θεός της γεωργίας των Χετταίων ευλογούσε τους πιστούς με σταφύλια, σιτάρι και ρόδια.
6. Οι εσωτερικές μεμβράνες του χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο του δέρματος.
7. Έρευνα έδειξε πως ο χυμός του μπορεί να θεραπεύει τη στυτική δυσλειτουργία.
8. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.
9. Στο θυρεό της βρετανικής Βασιλικής Ιατρικής Ένωσης υπάρχει ένα ρόδι.
10. H ροδιά φυτρώνει από το Ιράν ώς τα Ιμαλάια και καλλιεργείται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους. Στην Καλιφόρνια εισήχθη το 1769 από τους Ισπανούς εποίκους.
11. Τέσσερα ρόδια ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν σε εκσκαφή στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου.


Αυτό το ξέρατε;
* Ο χυμός από τους σπόρους του ροδιού είναι καλό αφροδισιακό.
* Τα ρόδια προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.
* Τα ρόδια κάνουν καλό σε όσους εργάζονται πνευματικά.
* To αφέψημα από τη φλούδα του καρπού της ροδιάς σκοτώνει την ταινία και τις αμοιβάδες των εντέρων, αφού προηγηθεί αυστηρή δίαιτα.
* Η φλούδα είναι επίσης στυπτική και καταπολεμά τη διάρροια, ακόμη και τη χρόνια δυσεντερία.
* Στυπτικά είναι και τα φύλλα της ροδιάς, γι' αυτό χρησιμοποιούνται με πλύσεις για τη λευκόρροια, τη βλεννόρροια, τις αιμορροΐδες.
* Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο και τις πυώδεις αμυγδαλές (γαργάρα).
* Ο χυμός, αναμεμιγμένος με ίση ποσότητα ελαιόλαδου, εξαφανίζει τις κηλίδες του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες.


. Σε όλο το Λος Άντζελες γιγαντοαφίσες διαφημίζουν το χυμό του ροδιού με το μήνυμα «Αψηφήστε το θάνατο». Το «πομτίνι» - μαρτίνι με ρόδι - είναι μόδα στα πάρτι του Χόλιγουντ και ήταν το επίσημο κοκτέιλ της δεξίωσης μετά την τελετή της απονομής των Όσκαρ του 2005.
. TO KOKTEΪΛ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ
Για ένα «πομτίνι» (το επίσημο κοκτέιλ της δεξίωσης μετά την τελετή της απονομής των Όσκαρ του 2005) χτυπήστε καλά σε σέικερ με πάγο 30 γραμμάρια χυμό ροδιού, 45 γραμμάρια βότκα, 45 γραμμάρια χυμό γκρέιπφρουτ, 15 γραμμάρια χυμό λάιμ, 15 γραμμάρια απλό σιρόπι.
Τα ρόδια είναι λοιπόν το μέλλον. Όχι μόνο προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά έχουν και θαυμάσια γεύση και σας κάνουν να ξεχωρίζετε ως οξυδερκής και απαιτητικός καταναλωτής
«.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr