Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ολοκληρωμένη διαχείριση - Λίγα λόγια

Οι περισσότεροι παραγωγοί μπερδεύουν την ολοκληρωμένη διαχείριση με τη βιολογική γεωργία αφού έχουν την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ρίξουν συμβατικά φάρμακα. Καταρχήν, όταν κάποιος εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση με σκοπό να πάρει συνήθως κάποιο από τα πιστοποιητικά Agro ή GlobalGap, δεν κάνει σχεδόν τίποτα διαφορετικό σε σχέση με κάποιον που δεν εφαρμόζει το πρότυπο. Ουσιαστικά, πολύ από τους Έλληνες παραγωγούς παράγουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός προτύπου ολοκληρωμένης διαχείρισης, απλώς δεν το ξέρουν… Αυτό προκύπτει και από ιδία πείρα αφού σε όσες ομάδες παραγωγών έχω αναλάβει για να κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση και ειδικά σε αυτές που έχουν να κάνουν με τρόφιμα, διαπιστώνω πως οι περισσότεροι παραγωγοί πληρούν τις απαιτήσεις των προτύπων, απλώς δε κάνουν τις απαραίτητες καταγραφές έτσι ώστε να πιστοποιηθούν.
Επομένως το θέμα έγκειται κυρίως στο πως θα συμπληρωθούν σωστά τα απαραίτητα έγγραφα έτσι ώστε η ομάδα παραγωγών ή ο μεμονωμένος παραγωγός να αποδείξουν ότι εφαρμόζουν ολοκληρωμένη διαχείριση και να πάρουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό.
Όσο για τα γεωργικά φάρμακα, αυτά δεν είναι ανάγκη να είναι βιολογικά, μπορούν να είναι και τα συμβατικά φάρμακα, αρκεί να πέφτουν στο χωράφι όταν πρέπει και στις ποσότητες που ενδείκνυται από την εταιρεία παραγωγής τους. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ότι λέει το καρτελάκι στο πίσω μέρος της συσκευασίας του φαρμάκου και να προσέχουμε πάντα το προϊόν που ρίχνουμε να είναι συμβατό με την καλλιέργεια που πρόκειται να το εφαρμόσουμε.
Επίσης σε όσους εφαρμόζουν ολοκληρωμένη διαχείριση απαραίτητη είναι η παρουσία ενός γεωπόνου στο χωράφι τους. Ο γεωπόνος αυτός στην όλη διαδικασία ονομάζεται «επιβλέπον» και ο ρόλος του είναι να κατευθύνει τον παραγωγό όσο το δυνατόν καλύτερα για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή παραγωγή με το μικρότερο δυνατό κόστος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη προστασία του περιβάλλοντος.
Να επισημάνω εδώ, ότι το ρόλο του επιβλέποντος δεν έχει το δικαίωμα, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις των προτύπων ολοκληρωμένης διαχείρισης, να τον έχει γεωπόνος που εμπορεύεται γεωργικά φάρμακα. Σε περιπτώσεις που εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα το πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης ανακαλείται. Μπορούν όμως οι γεωπόνοι με φάρμακα να ενταχθούν σε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και να προμηθεύουν τους παραγωγούς με τα επιτρεπόμενα φάρμακα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του επιβλέποντος γεωπόνου.
Τι κερδίζει όμως ένας παραγωγός που εφαρμόζει σύστημα Ολοκληρωμένης διαχείρισης;
Το άμεσο όφελος από τη διαδικασία αυτή είναι η παρουσία του γεωπόνου στο χωράφι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι μόνοι γεωπόνοι που επισκέπτονται τους αγρούς για αναπτυξιακούς σκοπούς είναι οι ιδιώτες. Οι συνάδελφοι των δημοσίων υπηρεσιών έχουν αναγκαστεί είτε να μένουν στα γραφεία τους και να αναλώνονται σε διοικητικούς ελέγχους, ή να επισκέπτονται τους αγρούς μόνο για λόγους ελέγχου (π.χ. ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, έλεγχος σχεδίων βελτίωσης - νέων αγροτών, επιτόπιοι νιτρορύπανσης, κ.α. ).
Στην περίπτωση της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας, ο επιβλέπον και ο σύμβουλος γεωπόνος πληρώνονται για να παράσχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ο ρόλος του επιβλέποντος είναι να προτείνει στον παραγωγό τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές για κάθε καλλιέργεια, όπως και τα απαιτούμενα φάρμακα και λιπάσματα στις απαιτούμενες ποσότητες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων σε φάρμακα και λιπάσματα, σε καύσιμα αφού μπορούν να περιοριστούν κάποιες καλλιεργητικές εργασίες που δεν είναι απαραίτητες, μειώνεται η κατανάλωση νερού και ρεύματος και γενικά μειώνεται συνολικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας της εκμετάλλευσης. Έτσι κάποιος παραγωγός που εφαρμόζει ολοκληρωμένη μπορεί από το πρώτο χρόνο κιόλας να δει βελτίωση της παραγωγικότητας της εκμετάλλευσης του και ίσως μικρή αύξηση των κερδών του.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως και τα βιολογικά είναι ένα σύστημα ποιότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται γιατί το ζητά η αγορά. Οι εταιρείες που θέλουν υποχρεωτικά ένα πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης για να πάρουν ένα προϊόν αυξάνονται συνεχώς. Στην περίπτωση που θέλουμε να εξάγουμε κάποιο προϊόν και δεν έχουμε πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το …ξεχάσουμε…
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που φαίνεται ομάδες παραγωγών να εφαρμόζουν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης για να πάρουν μόνο και μόνο το πιστοποιητικό και να το δείξουν στον προμηθευτή τους, δυστυχώς όμως για αυτές τις ομάδες οι περισσότερες (αν όχι όλες) εταιρείες του εξωτερικού αλλά και της χώρας μας κάνουν έλεγχο στα προϊόντα που παραλαμβάνουν έστω και αν αυτά έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Πρόσφατα έγιναν τέτοιοι έλεγχοι σε τέτοιες ομάδες και τα αποτελέσματα φυσικά δυσάρεστα αφού επιστράφηκαν τα προϊόντα και οι εταιρείες που εμπορεύτηκαν τα προϊόντα αυτά υπέστησαν οικονομικές ζημιές. Παραδείγματα τέτοιων προϊόντων που επιστράφηκαν είναι τα καρπούζια, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, οι ντομάτες, τα ροδάκινα κ.α.. Να σκεφτεί κανείς, ότι ακόμα και η ρώσικη αγορά που μέχρι πριν λίγα χρόνια έπαιρνε τα ελληνικά προϊόντα χωρίς πρόβλημα, πλέον θέλει πιστοποιητικά και πιο συγκριμένα έχει θεσπίσει δικό της πρότυπο ολοκληρωμένης διαχείρισης το οποίο πρέπει να τηρούν όσοι έχουν την πρόθεση να εξάγουν στη Ρωσία.
Κλείνοντας θα πω πως πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης (Agro, GlobalGap, κ.α.) μπορεί να αποκτήσει κάποιος μέσω ομάδας παραγωγών ή και μόνος του με χαμηλό σχετικά κόστος και στις δύο περιπτώσεις και με πιο οικονομική επιλογή την περίπτωση της ομάδας. Για να φτάσει κάποιος στην πιστοποίηση πρέπει να έχει κάποιο σύστημα που στήνει κάποιος σύμβουλος γεωπόνος, να έχει συνάψει σύμβαση με επιβλέποντα γεωπόνο και τελικά να καλέσει κάποιο εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης για να πιστοποιηθεί για την όλη διαδικασία.
πηγη InfoAgro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr