Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

H καλλιέργεια ατρακτυλιδας στην ελλαδα


Είναι από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο αλλά ακόμα καλλιεργούνται σεπεριορισμένη έκταση (Ινδία,Κίνα,ΗΠΑ,Αιθιοπία).Ετήσιο φθινοπωρινό/ανοιξιάτικο φυτό. Υπάρχουν ποικιλίες με υψηλό ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ. Κατάλληλο κυρίως για θερμά και ξηράκλίματα.
ο λογος που  αξιζει να καλιεργηθει
  1.  ειναι οτι υπαρχει ζητηση  
  2. η τιμη ειναι πολλαπλασια απο των σιτηρων 
  3. δεν απαιτειται εμπειρια και διαφορετικα μηχανηματα απο αυτα των σιτηρων
  4. δεν απαιτει ποτισμα  λιπανση φυτοπροστασια
  5. το προιον μπορει να αποθηκευτει για μεγαλο χρονικο διαστημα


σποροι ατρακτυλιδας
παραγωγη
Σε σπόρους:260-500κιλά/στρ Περιεχόμενο σε λάδι: 21-22%
   λάδι: 56-100κιλά/στρ
   Πρόκειται για ένα ετήσιο ποώδες φυτό.Η κύρια ρίζα είναι λεπτη, και διεισδύει βαθιά μέσα στο χώμα.Το στέλεχος είναι όρθιο, υψηλο 60-120 cm και διακλαδιζομενο στη κορυφή. οι διακλαδωσεις  είναι 5με 10, μερικές φορές φθάνει το 20 και συνήθως υπερβαίνουν το κύριο στέλεχος και φέρουν μικράταξιανθίες.Τα φύλλα είναι πράσινα, στις περισσότερες περιπτώσεις επιμήκη λογχοειδή, συχνά  με αγκάθια. Τα άνθη είναι λευκά,κίτρινα, πορτοκαλί έως κόκκινα. ο σπορος  είναι παρόμοιος με τα  του ηλίανθου, αλλά-μικρό, σε σχήμα αυγού πίσω, με ελαφρώς προεξέχοντα διαμήκεις νευρώσεις, γυμνό  μεχρώμα λευκο . Το κέλυφος είναι άκαμπτο και αποτελούν το 58-68% κατά βάρος του σπόρου.. Η περιεκτικότητα του ελαίου στους σπόρους είναι24.-36%.. Πολύ καλά προσαρμοσμενο σε ξηρασία και παγετούς.  Βάθος σποράς 2-4 εκατοστό.σε ποσοστό σποράς.Χρησιμοποιουμε   7 kg / στρεμμα σπόρων. .Αραίωση της καλλιέργεια λαμβάνει χώρα όταν εμφανιστει το τρίτο ζεύγος και κατά την ίδια στιγμή γίνεται και ο πρώτος σκάλισμα. Μετά 15-20ημέρες γίνεται το δεύτερο σκάλισμα. ωριμανση  κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.Συλλέγονται σε πλήρη ωρίμανση, όταν όλα τα φυτά  ωριμάζουν πλήρως.Το αλώνισμα μπορεί να γίνει με απλά αλωνιστικη .. Οι σπόροι εχουν μέχρι 13%υγρασία.



στημονες ατρτακτυλιδας


η ατρακτυλιδα μπορεί να καλλιεργηθεί  για τους στημονες των ανθεων   που πωλουνται σαν φθηνο σαφραν . Ως ένα δεύτερο προϊόν λαμβάνεται  πιτα για ζωοτροφη .
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr