Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

καλιεργεια γλυκου καλαμποκιου και σαν επισπορη

υβριδιο γλυκου καλαμποκιου (sweet corn)
 
 
 
ειναι γνωστό  οτι το καλαμποκι εχει πολλες παραλλαγές. Τα πιο δημοφιλή  είναι γισ  ζωοτροφή και ποπ κορν, και είναι σχεδόν άγνωστο  το γλυκο καλαμποκι. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το καλαμπόκι  που αγοράζουν  το καλοκαίρι είναι καταληλο για ζωοτροφή ή βιομηχανική επεξεργασία, και όχι για νωπή κατανάλωση.
το γλυκο καλαμποκι. είναι ένα ιδιαίτερο βοτανικό υποείδος που μπορει να καταναλώνονται πριν ωριμασουν   ή διατηρημένα. Στις αναπτυγμένες χώρες, το γλυκό καλαμπόκι είναι πολύ δημοφιλές και τρώγεται σε φυσική κατάσταση και ως γαρνιτούρα για άλλα τρόφιμαι όλο το χρόνο, νωπά και κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα.
 
 
 
οταν οι σποροι ειναι στη φαση του γαλακτος είναι η πιο κατάλληλη τεχνολογική φάση της συλλογής. Σε αυτό το στάδιο ο αραβόσιτος περιέχει 7-8% των σακχάρων, 10-11% άμυλο, 12,9% πρωτεΐνη και περίπου 70% του νερού και εχει  θρεπτικη  αξία  που υπερβαίνει όλα τα λαχανικά στη χώρα.
οταν ωριμασει χανει σε ογκο δεν εχει την ομορφη εμφανιση των υπολοιπων ειδων καλαμποκιου  
Από τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι η φύτευση πρέπει να γίνεται σε βάθος 6-7 cm,σε σειρες  που έχουν σπαρθεί σε 70 εκατοστά απόσταση και 25-30 cm απόσταση πανω στη σειρα . Τοποθετήστε 2-3 κόκκους και μετά τη βλάστηση αφηνεται  ένα φυτό. Η τεχνολογική ωριμότητα είναι γαλακτώδες στάδιο ωριμότητας, η οποία εμφανίζεται 18-20 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, που αναγνωριζεται απο το σκούρο χρώμα των τριχων . Η φυτευση γίνεται με τις μηχανές, τόσο των απλών καλαμπόκιων, αλλά η βλαστικη ικανοτητα είναι χαμηλή και συνησταται αύξημενο   ποσοστο σπορου  20-25%.
Όταν φυτευεται σε αυλές και κήπους για ιδια κατανάλωση, μπορεί να ξεκινησει η σπορα του, κατά προτίμηση από 20 Απριλίου, μχρι  τέλος του Ιουνίου.  είναι επίσης απαραίτητο να σπέρνεται διαδοχικα, λόγω της μικρης μετασυλεκτικης ζωης του, μόνο 5-6 ημέρες.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί αγρότες εφαρμοζουν  προγραμματισμένη σπορά σε μεγαλύτερες περιοχές  και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. υπαρχουν πολλαπλές μεθοδοι  αποθήκευσης, για κονσερβοποίηση ή κατάψυξη και εξαγωγή σε διάφορους χωρες κυρίως στη Σκανδιναβία. Κατά το σχεδιασμό της καλλιέργειάς     για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένη η συλλογή και  επεξεργασία  για ταχεία κατάψυξη ή κονσερβοποίηση. Δεν είναι επιθυμητό να σταθεί για περισσότερο από 2-4 ώρες, επειδή επερχεται απώλεια της γεύσηςκαθως τα ζαχαρα μετατρεπονται σσε άμυλο. , η χρήση των διαφορετικων  υβριδίων στη  καλλιεργητική περίοδο θα επιτρέπει να φτασει στην πλέον κατάλληλη τεχνολογική ωριμότητα την καταλληλη στιγμη . Η καλλιέργεια του  δεν είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνη των απλών καλαμπόκιων. 
    
Σπορά γίνεται σε  βάθος 6-7 cm στη θερμοκρασία του εδάφους σε βάθος 10 cm στους 10-12 βαθμούς, .. Η λιπανση, αρδευση  και η καταπολέμηση των ζιζανίων τόσο με χημικά και μηχανικά μέσα, όπως με τα συνήθησμενα  καλαμπόκια
    

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται και θέλουν να καλιεργησουν το γλυκό καλαμπόκι για ιδία χρήση τους και άλλοι για εμπορικούς σκοπούς, καθως  μεγαλύτερη παραγωγή σπόρων που εισάγονται από το εξωτερικό. .Τι πρέπει να γνωρίζετε για το γλυκό καλαμπόκι;
    σε ενα φυτο αναπτυσονται
 5 έως 9 καλαμποκια.
   Ο  
Κόκκος του γλυκού καλαμποκιού χαρακτηρίζεται από μια υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και πρωτεΐνες.
    
Κατάλληλο για κονσερβοποίηση, η κατάψυξη και βράσιμο.
    
Ειδικό χαρακτηριστικό  είναι η δυνατότητα να αναπτύξουν αδέλφια που μπορεί με επιτυχία να τροφοδοτήσει καλλίγραμμεςκαι γονιμοποιημένες ροκες.
Επιπλέον στελέχη δεν είναι επιζήμια για τη συνολική ανάπτυξη του φυτού.
    
Για να επιμυκηνθει η περίοδος της συγκομιδής και να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή της παραγωγης  συνιστάται  διαδοχικές σπορες. Για τις συνθήκες μας, αυτό μπορεί να γίνει από τις 5 Απριλίου to 15 - 20 Μάιος το νωρίτερο  και Ιούνης 25 - Ιούλιος 5 για τη δεύτερη καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr