Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

μυκητολογικες ασθενειες στα σιτηρα του Κιλκις

Τις τελευταιες μερες παρατηρηται απο τους γεωργους του νομου μας  κιτρινισμα των φυλλων στο σιταρι. Δυστηχως δεν μπορει να αντιμετωπιστει πλεον αλλα μπορει να προληφθει για την επομενη χρονια 
παρακατω ακολουθει ενα αποσπασμα  για την κιτρινη κηλιδωση του σιταριου. Ολο το κειμενο αλλα και πολλες αλλες  χρησιμες πληροφοριες  υπαρχουν στο http://www.plantprotection.hu/

Το παθογόνο μπορεί να προσβάλει το σιτάρι και άλλα αγρωστώδη. Το triticale, το κριθάρι και η σίκαλη προσβάλλονται πιο σπάνια.
Διάδοση και σημασία:
Η ασθένεια απαντάται στην Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αμερική. Οι έντονες προσβολές προκαλούν πρώιμη νέκρωση των φύλλων και επομένως μείωση της σοδειάς και παραγωγή συρρικνωμένων σπόρων. Με την υιοθέτησης του νέου συστήματος του μη οργώματος των χωραφιών, κατά την οποία όλα τα υπολείμματα μένουν στο χωράφι αυτός ο μύκητας έχει γίνει πολύ σημαντικός. Ο μύκητας προκαλεί μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας του φυτού και επομένως μειωμένο γέμισμα των σπόρων και χαμηλή παραγωγή. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο όταν προσβληθούν τα δύο κορυφαία φύλλα.
Η απώλεια παραγωγής μπορεί να φτάσει το 30-40% αλλά συνήθως κυμαίνεται στο 5 – 15%.
Συμπτώματα:

Ο μύκητας μπορεί να προσβάλει το σιτάρι σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του. Σκούρες καφέ κηλίδες εμφανίζονται αρχικά στα φύλλα. Οι κηλίδες αυτές εξελίσσονται σε ακανόνιστες φακοειδούς σχήματος περιοχές (5-13mm μήκος). Το κέντρο τους είναι σκούρο καφέ και η περιφέρεια τους κίτρινη δίνοντας τους την εμφάνιση ματιού. Οι κηλίδες του μύκητα μπορεί να ποικίλουν σε εμφάνιση από σκούρες χωρίς περιθώριο έως ανοιχτόχρωμες με κίτρινο περιθώριο. Οι κηλίδες παραμένουν μικρές όσο τα φύλλα αναπτύσσονται και όταν βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς γίνονται κίτρινες και δίνουν στο χωράφι μία κίτρινη απόχρωση. Καθώς η ασθένεια αναπτύσσεται κάτω από ευνοϊκές συνθήκες οι κηλίδες ενώνονται δημιουργώντας μεγάλες νεκρωτικές περιοχές. Τα φύλλα με μεγάλο ποσοστό προσβολής μαραίνονται και τελικά ξεραίνονται.
Κόκκινες μουτζούρες εμφανίζονται πάνω στους σπόρους(την περίοδο ανάπτυξης του σπόρου) όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ασθένεια. Οι μολυσμένοι σπόροι γίνονται τελικά ροζ οι κόκκινοι και είναι συνήθως μικρότεροι σε μέγεθος.
Οι σπορά με τέτοιους σπόρους έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο ποσοστό φυτρώματος και τη μείωση της παραγωγής.
Βιολογικός κύκλος:
Οι καλές καλλιεργητικές συνθήκες που ευνοούν το σιτάρι ευνοούν επίσης και την ασθένεια. Ο μύκητας επιβιώνει και αναπαράγεται στα υπολείμματα τι καλλιέργειας με δημιουργώντας δύο ειδών σπόρια. Την άνοιξη η κύρια πηγή μολύνσεως είναι τα ασκοσπόρια που παράγονται από τα ψευδοθήκια (μεγέθους καρφίτσας και ελαφρώς ανυψωμένα καρποφόρα όργανα) σε μεγάλους αριθμούς.Αυτά τα καρποφόρα όργανα είναι ορατά στα υπολείμματα της καλλιέργειας και έχουν την υφή γυαλόχαρτου.
Τα ασκοσπόρια ελευθερώνονται από τα καρποφόρα όργανα και μολύνουν τα αδέλφια. Για να μολυνθεί το φύλλο απαιτούνται τουλάχιστον 6 ώρες πλήρους υγρασίας στην επιφάνεια του που μπορεί να προέλθει από βροχή, ομίχλη ή από τη δροσιά. Οι κηλίδες αναπτύσσονται σε 5 με 7 μέρες αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Οι ώριμες κηλίδες παράγουν αγενή σπόρια, τα κονίδια, τα οποία μολύνουν με τον αέρα τα ανώτερα φύλλα και τους στάχυς του φυτού.Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται με περιόδους συννεφιάς, υψηλή υγρασία με ομίχλη ή βροχή και υψηλές θερμοκρασίες(18-28 °C). Τα μικρά φυτά και αυτά που βρίσκονται στο στάδιο του αδελφώματος μπορεί να προσβληθούν από την ασθένεια σε μεγάλο βαθμό αν η άνοιξη είναι ζεστή. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αγρότες δεν το αντιλαμβάνονται παρά μόνο κατά την έκπτυξη του φύλλου σημαίας ή αργότερα στην έκπτυξη του στάχυ.
Η ασθένεια ευνοείται επίσης από υγρό καιρό όταν οι σπόροι αυξάνουν σε βάρος και υπάρχει στον αέρα μεγάλος αριθμός σπορίων.
Καταπολέμηση:
Το παράχωμα των υπολειμμάτων τις καλλιέργειας επιταχύνει την αποσύνθεση τους και εμποδίζει την μετακίνηση των σπορίων του μύκητα με τον αέρα στα νεαρά φυτά.
Συνίσταται επίσης η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, η αμειψισπορά , και οι ψεκασμοί με μυκητοκτόνα. Τα μυκητοκτόνα δεν μετακινούνται μέσα στους ιστούς του φυτού και γι’ αυτό χρειάζεται καλή διαβροχή του φυλλώματος. Αυτά εμποδίζουν τη βλάστηση των σπορίων αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τη μόλυνση από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει. Έτσι τα μυκητοκτόνα φυλλώματος θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν βλαστήσουν τα σπόρια και ξεκινήσει η μόλυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr