Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Υγρη λίπανση αζώτου για ποιοτικα σιτηρα

κριτηριο για την αγορα μαλακου σιταριου  απο τους μυλους ειναι η περιεκτηκοτητα σε πρωτεινη με ελάχιστη πρωτεΐνη δημητριακών κατά 13% (100% DM βάση). Αυτή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι κρίσιμη τόσο για την ποιότητα και τον όγκο ενός καρβελιού ψωμιού και συχνά δεν επιτυγχάνεται με τις παραδοσιακές εφαρμογές αζώτου.Μέθοδος εφαρμογήςΌταν ενα υγρο λιπασμα εφαρμόζεται  αργά την ανοιξη  ως  ψεκασμός φυλλώματος η μέση πρωτεΐνη αυξανεται σε επίπεδο άνω του 1% και συχνά ειναι αρκετο ωστε  το σιτάρι να γινει περιζητητο  αυξάνοντας κατακόρυφα την κερδοφορία της καλλιέργειας. Οι τελικοί χρήστες  συνήθως πληρωνουν επιπλεον   10 ευρω ανά τόνο για σιτηρα με πρωτεΐνη> 13% .Γιατί διαφυλικο λιπασμα ;Σε ξηρικη ανοιξη  η απουσία της υγρασίας του εδάφους μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη αζώτου μέσω του ριζικού συστήματος των φυτών. Κατά τη διάρκεια αυτής ξηρης περίοδου αζωτο που εφαρμόζεται ως φυλλώδης ψεκασμός στα φύλλα των σιτηρών  πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά απορροφάται από την καλλιέργεια. Οταν αζώτο εφαρμόζεται σε μικρές ποσότητες διαφυλλικός ψεκασμός, το ποσοστό του αζώτου που πράγματι χρησιμοποιείται από την καλλιέργεια είναι συνήθως σημαντικά υψηλότερο από ό, τι η εφαρμογη στο εδαφος 
 Η χρονική στιγμή της εφαρμογης θα εξαρτηθεί από το αν ο στόχος είναι να αυξηθούν οι αποδόσεις - ή να βελτιώσουν τα επίπεδα πρωτεΐνης στο  σίτορι. Εκτεταμένες εμπορικές δοκιμές έχουν δείξει συνεπή και σημαντικη αυξήση τόσο στην απόδοση  οσο και στην πρωτεΐνη
πηγη.http://www.yara.co.uk/fertilizer/crop_advice/liquid_user/milling_wheats/index.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr