Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

σογια αντι βαμβακι , συγκαλιεργεια με καλαμποκι

Είναι καιρος για  σόγια
Η σόγια αναπτύσσεται καλά σε έδαφος ελεύθερο από ζιζάνια χωρίς ειδικές απαιτήσεις του προκατόχου. Στις περισσότερες αμειψισπορες εναλλλασεται με το σιτάρι.
Η σόγια μπορεί να καλλιεργηθεί και μεταάλλους προκατόχους, εφόσον:δεν είναι πολύ ξηρό το χώμαλιγα  ζιζάνιαδεν υπάρχει κανένας κίνδυνος υπολειματων  ζιζανιοκτόνα όπως τριαζίνες
Η σόγια μπορεί να καλλιεργηθεί ως μονοκαλλιέργεια. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα μέρος για δύο συναπτά έτη, αλλά οι ασθένειες, τα παράσιτα και τα ζιζάνια είναι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό απαιτεί μεγαλυτερη φροντίδα για τις καλλιέργειες .
Όταν εναλλασεταισόγια και  αραβοσίτος αποδόσεις αυξανονται . Οι δύο καλλιέργειες αλλάζουν κάθε χρόνο τις θέσεις τους και να ακολουθούν το ένα μετά το άλλο,είναι καλύτερα από ό, τι αν καλλιεργηθεί σόγια μόνο ή εναλλάξ με σιτάρι. Σόγια δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται μετά από ζαχαρότευτλα και ηλιόσπορο ελαιοκρμβη, γιατι απειλούνται από τις ίδιες ασθένειες.
Όργωμα
δεν ανταποκρίνεται στο βαθύ όργωμα.
Σόγια απαιτει κατεργασια που θα πρέπει να:να σκοτώσει τα ζιζάνιανα ενσωματωσειτα τα υπολειματα της προκατόχουνα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για φύτευση
Πειράματα δείχνουν ότι  υψηλότερο αποτέλεσμα εχει η αροση  το καλοκαίρι σε βάθος των 20-22 cm. .  Η Σόγια χρειάζονται καλό αερισμό του εδάφους σε μια πιο ενεργό συμβίωση κονδύλου με βακτήρια. .
Την άνοιξη  δύο  φορες κατεργασια με δισκοσβαρνα για τη διατήρηση της υγρασίας και καταστροφη ζιζανιων  . Το διάστημα μεταξύ κατεργασιων  θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να  μην εμποδίζουν το φύτρωμα των ζιζανίων. τουλάχιστον 6-8 ημέρες. Συχνά στη δεύτερη κατεργασια γίνεται  εφαρμογη λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, . Όλη η επεξεργασία πρέπει να γίνεται κάθετα προς τη προηγούμενη. Το βάθος της τελευταίας κατεργασιας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5-6 cm, δηλαδή το βάθος της φυτευσης των σπόρων. 2-3 ημέρες πριν από τη σπορά.

Σπορά σόγια

Η επιλογή ενός κατάλληλου ποικιλίας σόγιας είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την απόκτηση υψηλών αποδόσεων. Σε μια χρονια θα πρέπει να χρησιμοποιηθουν δύο ποικιλίες σόγιας με διαφορετική διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Medium πρώιμες ποικιλίες 120-130 ημέρες καλλιεργητικής περιόδου συγκομιδής στα μέσα Σεπτεμβρίου και αργά με μέση περίοδο βλάστησης 130-140 ημέρες - κατά το τέλος του μήνα. Σπόροι σόγιας χάνουν γρήγορα βλαστική τους ικανοτητα,πρεπει .  θα πρέπει να έχουν 98% και καθαρότητας 88% βλάστηση χωρίς λεκέδες και ρωγμές.  βλάστικη ικανοτητα της σόγιας, ειδικά σε δροσερό καιρό είναι γύρω στο 80% και ποικίλλει με το χρόνο.
Κατεργασία των σπόρων με Nitragin απαιτείται.. Περίπου στα 100 kg των σπόρων που χρησιμοποιούνται 10 φιαλίδια των βακτηρίων Nitragin . Ανάλογα με το μέγεθος των σπόρων σόγιας  αυτοί οι σπόροι σποράς είναι επαρκείς για 10 έως 15 στρέμματα.

Ο βέλτιστος χρόνος της σποράς καθορίζεται από τη θερμοκρασία.
το έδαφος  ζεσταίνεται σε 10-12 ° C στις αρχές Απριλίου, . Μετά την εμφάνιση των ευνοϊκών θερμοκρασιών σποράς  θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό πριν χάσει επιφανειακό έδαφος υγρασία. Για τη βλάστηση της σόγιας δεν θα πρέπει να βασίζονται στις ανοιξιάτικες βροχές επειδή η κρούστα του εδάφους δυσχεραίνει την εκπτυξη των κοτυληδόνων.
Η σόγια έχει μια μεγάλη αντισταθμιστική ικανότητα. Απ. Σπέρνονται σε σειρές 70 εκατοστών, επειδή διευκολύνουν την επεξεργασία και την άρδευση κατά την διάρκεια της βλάστησης που χρησιμοποιούνται από τα συστήματα των μηχανημάτων για τον αραβόσιτο και τον ηλίανθο. Πυκνότητα σποράς καθορίζεται από την διασφάλιση του νερού και βιολογικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας. Χωρίς άρδευση, ο αριθμός των φυτων δενπρεπει να είναι μικρότερος από 20 έως 22.000, και για άρδευση - 25 - 30 χιλιάδες ανά στρέμμα.
Για να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός των φυτών στα ποικιλίες μέσο άρδευσης ranozrelite πρέπει να σπαρθεί με 35 - 40.000 σπόροι ανά στρέμμα,
Το βάθος της σποράς σε κοινές ποικιλίες μας (μέσος όρος μεγάλους σπόρους) είναι 4-5 cm, συν-καλλιέργεια του καλαμποκιού και της σόγιας.
Με την τροποποίηση της δομής της καλλιέργειας παρέχει ένα 20-30% υψηλότερη απόδοση από την αυτο-καλλιέργεια αυτών των καλλιεργειών. Η ουσία της τεχνολογίας ταινίας συνίσταται σε εναλλασσόμενη εξίσου πλατιές λωρίδες του καλαμποκιού και της σόγιας. Επειδή η απόσταση μεταξύ των γραμμών των δύο καλλιεργειών είναι ίσες, είναι ευκολότερο να επιτευχθεί. οι καλαμποκιες είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερες και δημιουργεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα για σόγια. Σόγια με τη σειρά της εμποδίζει τη ροή του αέρα στην καλλιέργεια και παρέχει περισσότερο φως για το καλαμπόκι. Επιπλέον, οι  γραμμές του καλαμποκιού χρήσημοποιουν το αζώτο απο τα βακτήρια κονδύλων της σόγια . Με την αναπτυσσόμενη τεχνολογία  μέση απόδοση ανά στρεμμα  σόγιας 300-350 g και 1000-1300 κιλά καλαμποκιού ανά εκτάριο.
Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στα εξής:
Οι κατάλληλες είναι μεσο πρώιμες ποικιλίες, 
 εφαρμόζεται κυρίως σε αρδευόμενες εκτάσεις, αλλά επαρκείς βροχοπτώσεις και υγρά εδάφη μπορούν να βρουν μια θέση καλά και μη αρδευόμενες εκτάσεις.
. Η σπορά γίνεται σε σύνδυασμο .
. ίδιους συνδυασμούς ζιζανιοκτόνων, χωρίς τη συμμετοχή του τριαζίνης.
Σπορά λίπανση με άζωτο είναι η ίδια με ρυθμό 4-6 κιλά ανά στρεμμα,




Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr