Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

κουκια για τροφη

 είναι  πιο πλούσια σε πρωτεΐνες από τα φασόλια, μπιζέλια και φακές. το αλευρι τους χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε αλεύρι σίτου στην  αρτοποιία, ζαχαροπλαστική 
Καλλιεργείται κυρίως ως καλλιέργεια στον κήπο.το βαρος των1.000 σπόρων είναι 400-500 g
Απαιτήσεις σε θερμότητα και το φως φυτρώνουν σε 4-5 ° C. Τα νεαρά υποφέρουν από τους όψιμους παγετούς χειμωνιατικες  ποικιλίες αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και  χιόνι στο μείον 15-17 ° C.Ανέχονται μερική σκιά και μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα μείγμα με ψηλά φυτά, όπως το καλαμπόκι.Απαιτήσεις σε υγρασία είναι πολύ απαιτητικα στο έδαφος την υγρασία του αέρα σε όλη την καλλιεργητική περίοδο τους. Ξηρασία το καλοκαίρι  επηρεαζει, ακόμη και κάτω από  άρδευση. . Βαθιά υγρά εδάφη κατάφερνουν  απόδοση 100-200 κιλά. ανά εκτάριο χωρίς άρδευση, αλλά αυτή η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από τη μέγιστη δυνατοττα. Καλλιέργεια χειμερινων  ειδών μετατόπιζει την συγκομιδη  στις αρχές του καλοκαιριού, πριν από τη μεγάλες ζεστες.

έδαφος αργιλώδη εδάφη, μαυροχωματα πλούσια σε οργανική ύλη και καλά δουλεμενα. . Σε περιοχές με πολλή βροχή, απαιτήσεις του εδάφους δεν είναι τόσο μεγάλη. Μπορεί να ευδοκιμούν σε αμμώδη εδάφη, αν λιπανθουν με οργανικά και ανόργανα λιπάσματαή σε αμειψισποράεναλλάσσονται με τα χειμερινά σιτηρά στα οποία είναι πολύ καλή ως  προκάτοχός. Ως καλλιέργεια οσπρίων, παρέχει καλές συνθήκες για άλλες καλλιέργειες σε περιστροφές. Στο ιδιο μερος δεν θα πρέπει να φυτευτεί πριν από 4-5 χρόνια.
Λίπανση Το Κουκι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. . Επειδή δίνει υψηλές αποδόσεις,  η ανάγκη για θρεπτικά συστατικά είναι υψηλή. Για την παραγωγή των 400-500 kg.    απαιτούνται 27-32 κιλά. άζωτο, 10 χλγρ. φωσφόρου και 22-27 κιλά. καλίου. Ακόμη και σε εδάφη με υψηλή φυσική γονιμότητα σταθερές αποδόσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με κοπριά και τα ανόργανα λιπάσματα. Κουκιά ανταποκρίνονται στις λίπανση με κοπριά και χλωρή λίπανση. Η κοπριά εφαρμόζεται πριν από βαθιά άροση 2-3 τόνους ανά στρεμμα. Ανάλογα με την προβλεπόμενη απόδοση και τη γονιμότητα του εδάφους λιπαινεται με 6-10 κιλά. φωσφόρου και 8-10 kg. καλίου ανά στρέμμα που πρέπει να καταβληθεί πριν από το φθινόπωρο βαθιά άροση. Είναι καλύτερο  κοπριά σε συνδυασμό με  ποσοστά ανόργανων λιπασμάτων .

Σπορά Ποικιλίες που σπέρνονται άνοιξη, το συντομότερο δυνατό μετά το λιώσιμο του χιονιού - το Φεβρουάριο. Αργοτερα οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις. Οι χειμερινες ποικιλίες σπερνονται μαζί ή αμέσως μετά το χειμερινό σιτάρι.. φυτεύονται σε απόσταση 45-60 cm   και ποτίζονται με αυλάκια. Διαστήματα μπορεί να μειωθουν σε 30-40 cm, ακόμη και 15 cm.
Η πυκνότητα της καλλιέργειας, όπως τα φασόλια - 30-35 σπόρων που βλασταίνουν ανά 1 m2 Η αύξηση της πυκνότητας έως 60 σπόρους 1 m2 οδηγεί σε σημαντική αύξηση στην απόδοση (40 χλγρ. ανά εκτάριο) όταν απόσταση σειρών ειναι 15 cm. Ο διπλασιασμός της πυκνότητας της καλλιέργειας δεν είναι οικονομικά βιώσιμη λόγω της αύξησης των αποδόσεων περίπου ίσο με το επιπλέον κόστος των σπόρων. η ποσοτητα σπορου  εξαρτάται από τη μάζα των 1000 σπόρων. Για μικοροσπερμες ποικιλίες είναι 15 με 18 κιλά. ανά στρέμμα, ενώ μεγαλοκαρπες  25-30 χλγρ. ανά στρέμμα.Το βάθος της φύτευσης εξαρτάται από τις συνθήκες του εδάφους και το μεγεθος  σπόρων. Για τους μικρούς σπόρους είναι 5-6 cm και για μεγάλους - έως 10 εκατοστά. Μετά τη σπορά ποτιζουμε αν το έδαφος δεν είναι υγρο.Φροντίδα  κατά τη διάρκεια της βλάστησηςΗ καταπολέμηση των ζιζανίων γινεται με την άροση και ζιζανιοκτόνα. Πριν από τη βλάστηση, η οποία σε μια πρώιμη σπορά  γινεται σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 20 ημέρες, εφαρμοζεται μια περιστροφική σβάρνα. Εκτός από την καταστροφή των ζιζανίων η  σβάρνα καταστρεφει την  κρούστα του εδάφους και βοηθά  την βλάστηση. Μετά το σχηματισμό των 2-3 φύλλων, όταν τα  κουκιά είναι σε υψος  5-εκατοστά σβαρνιζεται πάλι.Σε γενικές γραμμες  τα ζιζανιοκτόνα ειναι  τα ίδια όπως στο μπιζέλια στις ίδιες δόσεις και το ίδιο χρονο . Οι ασθένειες που εντοπίζονται συχνότερα στα  κουκιά ειναι σκουριά,  εχθροι - αφίδες. 
συγκομιδή

 η
συγκομιδή ειναι διφασική.  Οι κορυφαίοι λοβοι  στεγνώνουν σταδιακά και δεν ζαρωνουν. οι Χαμηλώτεροι τιναζουν  (αν αργησει η συγκομιδή), Συγκομιδή με μηχανή  εφαρμοζεται σεμικροσπερμες ππυ εχουνμικρότερη διαρκεια ανθοφορίας και  ωρίμανσης . Ανακατασκευή του θεριζοαλωνιστικής κατά τον ίδιο τρόπο όπως στα φασόλια και σόγια. πρέπει να αποφευγεται  σπάσιμο των σπόρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr