Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ουκρανια πιθανη απογορευση εξαγωγων σιτηρων

Κορυφαία Newswires (Dow Jones, Reuters, Bloomberg) σχολίαζουν ότι η πρόθεση της ουκρανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού προκάλεσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουκρανίας μετά την δήλωση του ουκρανου υπουργόυ Νικολάι Prisyazhnyuk  ότι "θα υπάρξει μια συνολική απαγόρευση (εξαγωγές) μετα της 15ης Νοεμβρίου. Θα υπάρξει μια αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  "
«Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος από την απόφαση αυτή,« δηλωσε, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Dacian Ciolos, προσθέτοντας ότι "θα προσθέσει περιττές εντάσεις στις διεθνείς αγορές γεωργικών προϊόντων" που επηρεάζονται από την κακή συγκομιδή του καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες την πτωση της παραγωγή σόγιας στη Βόρεια και Νότια Αμερική, και ειδικά οι χαμηλές αποδόσεις του σιταριού σε αρκετές μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά τη Ρωσία. Αναλυτές σημειωνουν ότι η παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία το 2012 μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό, λόγω παγετού   και ηπαρατεταμένη ξηρασία.
Η αύξηση των εντάσεων στη διεθνή αγορά σιτηρών θα αντικατοπτρίζει για ακόμα υψηλότερες τιμές για τα βασικά προϊόντα διατροφής και "Περισσότερο θα υποφέρουν για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Dacian Ciolos υπενθύμισε ότι η ιστορία αποδεικνύει οριστικά ότι η ανέγερση εμπορικών φραγμών οδηγεί σε αύξηση των τιμών, προκαλώντας πανικό , όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια, όταν η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές λόγω της κακής συγκομιδής και την απότομη αύξηση των εγχώριων τιμών.

Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες σημειωθεί ότι η αντίδραση του Επιτρόπου είναι "πολύ ισχυρή" και είναι πολύ πιο σαφής από εκείνη την οποία η Ευρώπη πριν από δύο χρόνια αντέδρασαν στην αναστολή των ρωσικών εξαγωγών. Οι έμποροι επικεντρώνονται στην αβεβαιότητα που συνδέεται με την εκτέλεση των συμβάσεων για την προμήθεια των ουκρανικών σιτάρι στην Αίγυπτο. Οι πωλήσεις ουκρανικων σιτηρών έγιναν από ευρωπαϊκές εταιρείες, και στην περίπτωση της απαγόρευσης των δύο συμφωνίες για την προμήθεια 110 000 τόνους σιτηρών αλευροποιιας παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με τους εμπόρους πιθανότατα θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τη ρήτρα ανωτέρας βίας (ανωτέρας βίας), αλλά αν δεν τα καταφερουν  θα πρέπει να παρέχουν τις ποσότητες  άλλων προελεύσεων.

Η κερδοσκοπία στην αγορά αυξάνεται. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, δεν είναι ακόμη σαφές εάν πραγματικά η ουκρανική κυβέρνηση θα αποφασίσει "απαγόρευση" στην  εξαγωγή σίτου από τις 15 Νοεμβρίου, όπως δηλώνει ο υπουργός Prisyazhnyuk. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας Mykola Azarov επιβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί.

 πηγη

Μάγια Assenοva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr