Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

φυτα για βιολογικη γεωργια ρεβυθι




Το κτηνοτροφικό ρεβίθι
ΘΕΤΙΚΑ
κόστος της καλλιέργειάς του "πολύ χαμηλό
ΟΧΙ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ
Αντοχη στην ασκοχύτωση
μεγάλη ποικιλία εδαφών
σπορά γίνεται με σπαρτική μηχανή μηχανική συγκομιδή
Στην εποχή των μεγάλων ελλειμμάτων σε ζωοτροφές και του υψηλού τους κόστους, μια φθηνή, αποδοτική και κυρίως ευκολόχρηστη λύση αποτελεί το κτηνοτροφικό ρεβύθι. Είναι ψυχανθές και παρά το μέτριο προς μικρό μέγεθος του καρπού του, έχει την εξαιρετική ιδιότητα να είναι ανθεκτικό στην ασκόχυτα, μια ασθένεια που ταλαιπωρεί πολύ τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Το κόστος της καλλιέργειάς του χαρακτηρίζεται από τους παραγωγούς "πολύ χαμηλό έως ασήμαντο", αφού δεν απαιτεί ψεκασμούς, σπέρνεται και συγκομίζεται με τις ίδιες θεριζοαλωνιστικές μηχανές που χρησιμοποιούνται για το σιτάρι, ενώ απαιτεί μόνο μία ή δύο εφαρμογές ζιζανοκτονίας. Τα ρεβίθια δεν τινάζουν σπόρους στο χωράφι. Έτσι αφήνονται να ξεραθούν τα φυτά εντελώς μέχρι να ρίξουν το φύλλωμά τους, ώστε να ευκολυνθεί η συγκομιδή με κοινή θεριζοαλωνιστική μηχανή. Συγκομίζουμε τέλος Ιουλίου, κατά προτίμηση πρωινές ώρεςΚατάλληλη εποχή σποράς είναι νωρίς την άνοιξη, από 20 Φεβρουαρίου μέχρι 10 Μαρτίου. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα είναι δυνατή η φθινοπωρινή σπορά, λόγω αντοχής της στους παγετούς του χειμώνα.
Οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν να σπείρουν σε καλά οργωμένο και προετοιμασμένο χωράφι. Γι’ αυτό, λίγο πριν από τη σπορά το λίπασμα διασκορπίζεται με λιπασματοδιανομέα και με δισκοσβάρνα ή καλλιεργητή εδάφους ενσωματώνεται στο έδαφοςΕπειδή το ρεβίθι είναι ψυχανθές έχει την ικανότητα να καλύπτει τις ανάγκες του σε άζωτο από την ατμόσφαιρα με τη βοήθεια των αζωτοβακτηρίων. Έτσι δεν χρειάζεται αζωτούχα λίπανση, επισημαίνει στην εφημερίδα Agrenda, ο Δρ. Ηλιάδης Κωνσταντίνος, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr