Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

σπορος σκορδου καζαμπανκα


Πολυετές, ποώδες, ιθαγενές φυτό το σκόρδο ανήκει στο γένος Άλλιο και η καταγωγή του είναι από την Ασία.

Γνωστό από την αρχαιότητα αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Έχει βολβώδες στέλεχος και τα φύλλα μέχρι τη μέση περίπου είναι επίπεδα και λεία. Ο βολβός του σκόρδου ή κεφάλι αποτελείται από πολλά μικρά βολβοειδή μέρη που λέγονται σκελίδες και έχουν κοινή βάση καλύπτονται δε όλα μαζί από 3-5 μεμβράνες που έχουν μορφή σωληνοειδούς θήκης. Κάθε θήκη σχίζεται σε μία μορφή φύλλου σχήματος λόγχης που είναι λίγο μικρότερο από αυτό του κρεμμυδιού.

Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς του. Οι ανθοφόροι άξονες δεν έχουν σπόρια αλλά μερικές φορές φέρουν μικρούς βολβούς που επίσης χρησιμοποιούνται στο πολλαπλασιασμό του.


Η ΦΥΤΕΙΑ
Το σκόρδο είναι φυτό της εύκρατης ζώνης που αντέχει στους ηπειρωτικούς χειμώνες όταν διαχειμάζει με τη μορφή του υπόγειου βολβού. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά είδη εδαφών, αποδίδει όμως στα πολύ πλούσια και μετρίου βάθους χωράφια. Είναι πολύ απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά στοιχεία (25 μονάδες Ν, 15 φωσφόρου και 25 καλίου) και ιδιαίτερα οι ξενικές ποικιλίες, οι οποίες σχηματίζουν μεγάλους βολβούς με λίγες μεγάλες σκελίδες. Η προσθήκη τουλάχιστον της μισής ποσότητας Ν πρέπει να γίνεται σε οργανική μορφή. Όταν κατά την άνοιξη βρέξει δυο - τρεις φορές (τουλάχιστον 40 χιλ. η κάθε φορά) η καλλιέργεια δεν χρειάζεται αρδεύσεις.
Το χωράφι που θα καλλιεργηθεί το σκόρδο πρέπει να είναι προετοιμασμένο από το τέλος του καλοκαιριού και να έχει υποστεί κατεργασία με φρέζα ή καλλιεργητή μόλις πριν το φύτεμα των σκελίδων. Οι σκελίδες τοποθετούνται με το χέρι κατακόρυφα, σε βάθος 4-6 εκατοστών (στα αμμουδερά βαθύτερα), σε απόσταση 7 εκατοστών επί της γραμμής και 25 εκ. μεταξύ των γραμμών. Η καλλιέργεια σκαλίζεται και βοτανίζεται, όταν χρειάζεται να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια. 

Η φύτευση του σκόρδου στην Ελλάδα γίνεται από τον Οκτώβριο για τα νωπά σκόρδα μέχρι το Φεβρουάριο για τα ξερά. Ο βολβός δημιουργείται κατά την Άνοιξη όταν και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Η συγκομιδή γίνεται κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Τα σκόρδα ξεριζώνονται, αφήνονται να μαραθούν και στη συνέχεια γίνονται αρμαθιές και στέλνονται στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr