Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Τουρκία στα πρόθυρα της επιτρέπει δέκα γενετικα τροποποιημενα ειδη ζωοτροφων

Η προθεσμία για τη δημόσια συζητηση στο πρόσφατο κανονισμό της επιτροπής βιοασφάλειας της Τουρκίας να επιτρέψει την εισαγωγή του 10 είδη των ζωοτροφών από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), εληξε την περασμένη εβδομάδα.
Ο κανονισμός, ο οποίος αναφερεται στην διατροφή των ζώων για το κρέας και τα αυγά , προβλέπει την εισαγωγή του 10 νεα είδη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.

Στην πρώτη φάση του εν λόγω κανονισμού,εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από επιστημονική επιτροπή και δημοσιεύθηκε για δημόσιο σχολιασμό στο δικτυακό τόπο της επιτροπής βιοασφάλειας της Τουρκίας τον περασμένο μήνα. Η έκθεση εγκρίθηκε για τη χρήση των προϊόντων αυτών στην Τουρκία.

Πράσινες αντιρρήσεις
Η Greenpeace στην Τουρκία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά την εισαγωγή ΓΤΟ, λέγοντας ότι τα προϊόντα που θα μετατρέψουν τους ζωντανούς οργανισμούς στην Τουρκία σε πειράματοζωα.

Η εκστρατεία έχει συγκεντρώσει περίπου 85.000 υπογραφές από τους ανθρώπους που είναι κατά την εισαγωγή ΓΤΟ.Η Επιτροπή βιοασφάλεια της Τουρκίας θα αξιολογήσει τώρα τα στοιχεία από το κοινό σχετικά με τους ΓΤΟ.
Ο Hakan Yardımcı, καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και ένα μέλος της επιτροπής βιοασφάλειας δήλωσε τα 10 προϊόντα που ήταν ήδη σε χρήση στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Πρόκειται για προϊόντα που έχουν εγκριθεί από άλλες χώρες", δήλωσε ο Yardımcı. «Επιστημονική επιτροπή μας αξιολογήθηκε, επίσης, τα προϊόντα και ετοίμασε μια έκθεση που επιβεβαιώνει τη χρήση τους στην Τουρκία."

Η Τουρκία μέχρι σήμερα επέτρεψε την εισαγωγή τρία είδη σόγιας και τα τρία είδη των προϊόντων καλαμποκιού που είναι γενετικά τροποποιημένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr