Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το ράλι συνεχίζεται στις αγορές δημητριακών

Η ξηρασια στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, καιοι πλημμύρες στην Πολωνία, Ουκρανία και Ουγγαρία επηρεασαν τις αγορές δημητριακών

Την περασμενη εβδομάδα οι τιμες βασικών σπόρων στις διεθνείς αγορές συνέχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Με οδηγο το Χρηματιστήριο του Σικάγο, αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά να ακολουθει παρατηρειται δραστική ανατίμηση των δημητριακών για εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα Ευρωπαϊοι αναλυτές σχολίασαν ότι λογω των αγρο-μετεωρολογικων συνθήκων σε πολλές χώρες (ξηρασία στη Γερμανία και τη Γαλλία και καταρρακτώδεις βροχές στην Πολωνία και την Ουγγαρία) εκτιμουν οτι το μέγεθος της συγκομιδής του σίτου στην ΕΕ θα μειωθει, κυρίως όσον αφορά Γερμανία και τη Γαλλία. Η πρώτη αρνητική μεταβολή αποτελεί ήδη πραγματικότητα.

Στις 6 Ιουλίου, το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας (Agreste) μείωσε τις εκτιμήσεις της παραγωγής σιταριού στη χώρα 2010 - 35300000 τόνους, σε σύγκριση με 36,2 εκατομμύρια τόνους που συλλέγονται πέρυσι. 2,5 εκατομμύρια τόνους λιγότερο φαίνεται να είναι η απόδοση της κριθής για ζωοτροφές στη Γαλλία - 10,4 εκατομμύρια τόνους έναντι 12,9 εκατομμυρίων τόνων το 2009, και τους Γάλλους εμπόρους να αναφερουν ότι η ποιότητα των δημητριακών μπορεί να είναι χειρότερη από το προηγούμενο έτος.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή αγορά εισέπραξε επιπλέον ισχυρό κίνητρο για την αύξηση από τις αρνητικές προοπτικές για την παραγωγή του σιταριού και του κριθαριού στη Ρωσία. Στις 6 Ιουλίου, Υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Elena Skrinnik ανακοίνωσε ότι σε 12 περιοχές κηρύχθηκε κατασταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ισχυρής ξηρασίας σε μεγάλες περιοχές της κεντρικής Ρωσίας, Ουραλίων και την Λεκάνη απορροής του ποταμού Βόλγα σε και η επίσημη εκτίμηση της παραγωγής σιτηρών στη χώρα μειώνεται από 90 εκατ. τόνους σε 85 εκατ. τόνους ενω την ίδια ώρα στην Ουκρανία ενημέρωσαν ότι η νέα συγκομιδή των καλλιεργειών εμποδίστηκε από δυνατή βροχή.

Αναλυτές σχολίασαν ότι η είδηση προκάλεσε πραγματικό πανικό στην αγορά.

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα από τον αλωνισμο οι τιμές του σίτου στο Χρηματιστήριο στο Παρίσι αυξήθηκε € 18 έως EUR 158 ανά τόνο για παράδοση τον Αύγουστο, και το καλαμπόκι € 9 ανήλθε σε EUR171 / . κατα € 11 αυξηθηκε η τιμη των ζωοτροφικου κριθάριου για εξαγωγή στα 122 / t FOB Rouen.

Αυτή τη φορά η ανοδική τάση ακολουθήθηκε από την Ανατολική Ευρώπη.

8/07/10 ΟΙ τιμές στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης Χρηματιστήριο της κύριας κατηγοριας σπορων ήταν οι εξής: σίτος Αυγούστου - 177 δολάρια / τόνο ($ 151 / t - 1/06/10 και μετά), των ζωοτροφών σιτάρι Αυγούστου - 143 δολάρια / τόνο ($ 125 / t), το καλαμπόκι Σεπτ. - 184 δολάρια / τόνο ($ 162 / t) και της κτηνοτροφικής κριθής Αυγούστου - 119 δολάρια / τόνο ($ 107 / t).
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr