Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

το πρώτο deal για προαγορά βάμβακος

ο πρώτο deal για προαγορά βάμβακος
4/6/2010 9:52:27 πμ


Την προαγορά βαμβακιού αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Τρικάλων. Είναι η πρώτη φορά, στην πολύχρονη ιστορία της, που η Τρικαλινή Ένωση αποφασίζει να προαγοράσει βαμβάκι ενόψει της νέας εκκοκκιστικής περιόδου.

Όπως αποφασίστηκε, αναφέρει η εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ, η ΕΑΣΤ θα προαγοράσει βαμβάκι 10.000 τόνων. Κάθε ενδιαφερόμενος βαμβακοπαραγωγός μπορεί να προσέλθει στα γραφεία της Ένωσης και να προπωλήσει όσο βαμβάκι επιθυμεί. Έχει το δικαίωμα να προπωλήσει το 10%, αλλά και το σύνολο της εκτιμώμενης παραγωγής του. Η ΕΑΣ Τρικάλων θα αγοράσει το προπωλημένο βαμβάκι προς 40 λεπτά το κιλό.

Ο παραγωγός που θα προπωλήσει βαμβάκι έχει το δικαίωμα να εισπράξει άμεσα το 20% του ποσού που αναλογεί στην προπωληθείσα ποσότητα. Για παράδειγμα, αν ένας παραγωγός προπωλήσει 10 τόνους βαμβάκι, μπορεί να εισπράξει άμεσα 800 ευρώ.

Τα θετικά
Ο παραγωγός έχει «κλείσει» την τιμή του βαμβακιού που θα συλλέξει το ερχόμενο φθινόπωρο. Δεν θα αναμένει, τότε, τις συνθήκες της αγοράς που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση της τιμής. Σε περίπτωση πτώσης της εμπορικής τιμής κάτω από τα 40 λεπτά το ερχόμενο φθινόπωρο, αυτός δεν πρόκειται να επηρεαστεί γιατί θα έχει «κλειδώσει» από τώρα την τιμή. Επιπρόσθετα, μπορεί να λάβει μία προκαταβολή η οποία θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα έξοδα.

Τα αρνητικά
Ο παραγωγός δεν μπορεί να «παζαρέψει» την τιμή το ερχόμενο φθινόπωρο. Δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερη τιμή, αν μία τέτοια προκύψει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, τότε, με τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια για καλύτερη τιμή.

Η μέση λύση
Και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, εκφράστηκε η άποψη ότι ένας παραγωγός που θα ακολουθήσει μία ενδιάμεση λύση, δηλαδή, να προπωλήσει ένα μέρος της παραγωγής του, θα είναι διασφαλισμένος σε κάθε περίπτωση. Θα «δέσει» ένα εισόδημα, θα προεισπράξει και από ‘κει και έπειτα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις συνθήκες της τότε αγοράς, πουλώντας το βαμβάκι του, στις τρέχουσες τιμές.

Ο λόγος της προαγοράς
Ως γνωστόν, η ΕΑΣ Τρικάλων έχει προπωλήσει 4.000 τόνους βαμβάκι σε εμπόρους. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσει ποσότητες βαμβακιού για να εξασφαλίσει το βαμβάκι. Με τιμή 40 λεπτά το κιλό, το ενωσιακό εκκοκκιστήριο θα έχει και κάποια κέρδη.

Από την πλευρά του, ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, αναφέρθηκε τόσο στο εμπορικό μέρος της προαγοράς βαμβακιού που δίνει το δικαίωμα στην Ένωση να προσδοκά κέρδη από το προπωληθέν εκκοκκισμένο βαμβάκι, όσο και στο κοινωνικό μέρος, μιας και οι αγρότες που θα προχωρήσουν σε μία τέτοια συμφωνία με την ΕΑΣΤ, θα μπορούν άμεσα να λάβουν μία προκαταβολή η οποία θα τους επιτρέψει να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr