γιατι σουσαμι?
το σουσαμι είναι πλούσια σε λαδι (50-65%) Το σησαμέλαιο έιναι υψηλή ποιοτητας και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε κονσερβοποίηση και άλλες βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων. Χρησιμοποιείται στην ιατρική. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε υγρασία. Πολλυ νερο απαιτηται κατά την ανθοφορία και την ανάπτυξη της κάψας, η οποία είναι μια ξηρή περίοδο στη χώρα μας. Πρέπει να καλλιεργούνται υπό άρδευση,σε ζεστό και χαλαρό χώμα Η Βλάστηκη περίοδος ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνεται από 30 έως 90 ημέρες. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν επισπορη καλιεργεια. Χειμερινά δημητριακά και τα όσπρια αποτελούν συνηθως προκατόχους του. .
Όργωμα πριν από τη φύτευση
Το Σουσάμι είναι μικρό εχει μικρό απόθεμα θρεπτικών ουσιών. και εχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για την ποιότητα της καλλιέργειας του εδάφους.Αμέσως μετά τη συγκομιδή, η καλλιέργεια οργώνεται σε βάθος 20-25 cm και αμέσως δισκοσβαρνισμα για την εξομάλυνση της επιφάνειας. . Η προετοιμασία του εδάφους αποτελείται από όργωμα και σβάρνα για την ώρα της σποράς για την εξασφάλιση 3-4 εκατοστά χαλαρου στρώματος κάτω από τον σπορο .
Η λίπανση των σουσάμι
Το Σουσάμι δεν απαιτεί υψηλά ποσοστά λίπασματος, . Όταν καλλιεργούνται χωρίς άρδευση μπορεί να προταθουν τα ακόλουθα ποσοστά: 8 kg N, 6 kg P2O5 και, εάν είναι απαραίτητο 5 kg K2O ανά στρεμμα . για άρδευση είναι 10-12 kg N, 8-9 kg P2O5 και K2O 7 κιλα. φωσφόρο και καλίο εισάγονται πριν από το όργωμα. Αζωτο σε μη αρδευόμενες συνθήκες πριν τη σπορά και σε συνθήκες άρδευσης μισό πριν τη σπορά και μισό πριν το πρώτο πότισμα.
Για σπορά του σουσαμιού χρησιμοποιούνται σπόροι με υψηλή βλάστησικοτητα . Οι σπόροι προς σπορά πρέπει να απολυμαίνονται . σπέρνεται- στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου, όταν το επιφανειακό χώμα σταθερά εχει θερμανθεί στους 16-18 ° C σαν δεύτερη σοδειά θα πρέπει να σπαρθεί το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. Σπέρνονται σε γραμμες 50-60 εκ. μεταξύ τους περίπου 600 γραμμαρια ανά στρέμμα ως πρώτη συγκομιδή και 1,2 kg ως δεύτερη σοδειά σε 2-3 εκατοστά βάθος,
Η καταπολέμηση των ζιζανίων οδηγεί σε1-2 σκάλισματα αναμεσα στις σειρές, . Εάν είναι απαραίτητο, γίνεται αραίωση με το χέρι, .ποτίζονται συνήθως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με ρυθμό νερού άρδευσης 50-60 μ3 ανα στρεμμα
Συγκομιδή σουσάμιοι καψες ωριμάζουν από τη βάση προς στην κορυφή Μη ταυτόχρονα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συγκομιδή. Ηι συγκομιδή αρχίζει όταν τα πρώτα γίνουν πράσινο καφέ και οι σπόροι έχουντο τυπικό χρώμα ποικιλία το μέγεθος. Τα φυτά έχουν κοβονται με το χέρι με ένα δρεπάνι, δεμένα σε μικρά δέματα και τοποθετούνται για να στεγνώσουν. 15-20 ημέρες . Η συγκομιδή μπορεί να γίνει με χορτοκοπτικά και μετά την ξήρανση των φυτών αλώνισμα στο έδαφος ρυθμίζονται σωστα την μηχανη
το σουσαμι είναι πλούσια σε λαδι (50-65%) Το σησαμέλαιο έιναι υψηλή ποιοτητας και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, σε κονσερβοποίηση και άλλες βιομηχανίες του κλάδου των τροφίμων. Χρησιμοποιείται στην ιατρική. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε υγρασία. Πολλυ νερο απαιτηται κατά την ανθοφορία και την ανάπτυξη της κάψας, η οποία είναι μια ξηρή περίοδο στη χώρα μας. Πρέπει να καλλιεργούνται υπό άρδευση,σε ζεστό και χαλαρό χώμα Η Βλάστηκη περίοδος ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνεται από 30 έως 90 ημέρες. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν επισπορη καλιεργεια. Χειμερινά δημητριακά και τα όσπρια αποτελούν συνηθως προκατόχους του. .
Όργωμα πριν από τη φύτευση
Το Σουσάμι είναι μικρό εχει μικρό απόθεμα θρεπτικών ουσιών. και εχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για την ποιότητα της καλλιέργειας του εδάφους.Αμέσως μετά τη συγκομιδή, η καλλιέργεια οργώνεται σε βάθος 20-25 cm και αμέσως δισκοσβαρνισμα για την εξομάλυνση της επιφάνειας. . Η προετοιμασία του εδάφους αποτελείται από όργωμα και σβάρνα για την ώρα της σποράς για την εξασφάλιση 3-4 εκατοστά χαλαρου στρώματος κάτω από τον σπορο .
Η λίπανση των σουσάμι
Το Σουσάμι δεν απαιτεί υψηλά ποσοστά λίπασματος, . Όταν καλλιεργούνται χωρίς άρδευση μπορεί να προταθουν τα ακόλουθα ποσοστά: 8 kg N, 6 kg P2O5 και, εάν είναι απαραίτητο 5 kg K2O ανά στρεμμα . για άρδευση είναι 10-12 kg N, 8-9 kg P2O5 και K2O 7 κιλα. φωσφόρο και καλίο εισάγονται πριν από το όργωμα. Αζωτο σε μη αρδευόμενες συνθήκες πριν τη σπορά και σε συνθήκες άρδευσης μισό πριν τη σπορά και μισό πριν το πρώτο πότισμα.
Για σπορά του σουσαμιού χρησιμοποιούνται σπόροι με υψηλή βλάστησικοτητα . Οι σπόροι προς σπορά πρέπει να απολυμαίνονται . σπέρνεται- στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου, όταν το επιφανειακό χώμα σταθερά εχει θερμανθεί στους 16-18 ° C σαν δεύτερη σοδειά θα πρέπει να σπαρθεί το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. Σπέρνονται σε γραμμες 50-60 εκ. μεταξύ τους περίπου 600 γραμμαρια ανά στρέμμα ως πρώτη συγκομιδή και 1,2 kg ως δεύτερη σοδειά σε 2-3 εκατοστά βάθος,
Η καταπολέμηση των ζιζανίων οδηγεί σε1-2 σκάλισματα αναμεσα στις σειρές, . Εάν είναι απαραίτητο, γίνεται αραίωση με το χέρι, .ποτίζονται συνήθως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με ρυθμό νερού άρδευσης 50-60 μ3 ανα στρεμμα
Συγκομιδή σουσάμιοι καψες ωριμάζουν από τη βάση προς στην κορυφή Μη ταυτόχρονα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συγκομιδή. Ηι συγκομιδή αρχίζει όταν τα πρώτα γίνουν πράσινο καφέ και οι σπόροι έχουντο τυπικό χρώμα ποικιλία το μέγεθος. Τα φυτά έχουν κοβονται με το χέρι με ένα δρεπάνι, δεμένα σε μικρά δέματα και τοποθετούνται για να στεγνώσουν. 15-20 ημέρες . Η συγκομιδή μπορεί να γίνει με χορτοκοπτικά και μετά την ξήρανση των φυτών αλώνισμα στο έδαφος ρυθμίζονται σωστα την μηχανη
1 σχόλιο:
Θέλω να επισημάνω στους φιλους καλλιεργητές απο δική μου εμπειρία οτι τα 600gr ειναι πάρα πολλά ανά στρέμα γιατι φυτρώνει πολύ πυκνά και δέν αναπτύσονται καλά τα φυτά,η κατάλληλη δοσολογία σπόρου ειναι 250_300gr ανά σρτέμμα
Δημοσίευση σχολίου