Δεκέμβριος
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος), καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, Κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότο
Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών του Βόλου, ανακοινώνεται στους ελαιοπαραγωγούς ότι η συγκομιδή στον κατάλληλο χρόνο και στον κανονικό βαθμό ωρίμανσης (ελαιοπεριεκτικότητα, χρώμα, σκληρότητα) βοηθά πολύ στην καλή ποιότητα των βρώσιμων ελαιών και του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις και μετρήσεις της ελαιοπεριεκτικότητας, διαπιστώθηκε ότι η συγκομιδή ελαιών ποικιλίας "κονσερβολιά" για βρώσιμη και ελαιοποίηση, θα πρέπει να αρχίσει από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου θα πρέπει να προσεχθούν ειδικότερα.
1) Το κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μαύρο-ιώδες χρώμα)
2) Ο τραυματισμός του ελαιοκάρπου ,ιδιαίτερα εάν καθυστερήσει η ελαιοποίηση.
3) Η μεταφορά του ελαιοκάρπου να γίνεται με πλαστικά κιβώτια και να τοποθετούνται σε δροσερό μέρος μέχρι την ελαιοποίηση.
4) Η διατήρηση του ελαιολάδου να γίνεται σε κατάλληλα ανοξείδωτα μέσα και σε αποθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες.
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος), καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, Κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότο
Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών του Βόλου, ανακοινώνεται στους ελαιοπαραγωγούς ότι η συγκομιδή στον κατάλληλο χρόνο και στον κανονικό βαθμό ωρίμανσης (ελαιοπεριεκτικότητα, χρώμα, σκληρότητα) βοηθά πολύ στην καλή ποιότητα των βρώσιμων ελαιών και του ελαιολάδου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες παρατηρήσεις και μετρήσεις της ελαιοπεριεκτικότητας, διαπιστώθηκε ότι η συγκομιδή ελαιών ποικιλίας "κονσερβολιά" για βρώσιμη και ελαιοποίηση, θα πρέπει να αρχίσει από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου θα πρέπει να προσεχθούν ειδικότερα.
1) Το κατάλληλο στάδιο ωριμότητας (μαύρο-ιώδες χρώμα)
2) Ο τραυματισμός του ελαιοκάρπου ,ιδιαίτερα εάν καθυστερήσει η ελαιοποίηση.
3) Η μεταφορά του ελαιοκάρπου να γίνεται με πλαστικά κιβώτια και να τοποθετούνται σε δροσερό μέρος μέχρι την ελαιοποίηση.
4) Η διατήρηση του ελαιολάδου να γίνεται σε κατάλληλα ανοξείδωτα μέσα και σε αποθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου