Ηλίαλευρο είναι το υποπροϊόν της ληψης ελαιου απο το ηλιοσπορο.είναι μια άριστη τροφή , ειδικά για τα μηρυκαστικά.
Η αφαιρεση του κελυφους του ηλιοσπορου ονομάζεται «dehulling» ή «αποφλοιωση» και οδηγεί σε προιον με επίπεδα της πρωτεΐνης πάνω από 30% και ίνες κάτω απο 21% Οταν το εργοστασιο χρησιμοποιεί μόνο μηχανική πρέσα έχει ως αποτέλεσμα περιεκτικότητα σε λιπαρά 13 τοις εκατό. οταν οι μονάδες επεξεργασίας χρησιμοποιούν τόσο μηχανικήπρεσα αλλα και διαλύτες έχουν περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες κατω του 1 τοις εκατό.
Λόγω της μεταβολής των μηχανικών συστημάτων στα διάφορα εργοστάσια παραγωγής λαδιού, κάθε εργοστάσιο επεξεργασίας παραγει προιον που έχει πρωτεΐνες και ίνες σε διαφορετικα επιπεδα .
Τιμολόγηση
η ηλιοπιτα γενικά τιμολογειται με βάση την πρωτεΐνη. παραδοσιακά οι τιμές ειναι χαμηλοτερες απο της σόγιας, το οποίο θεωρείται το καλυτερο υποπροιον στην παγκόσμια αγορά. Οι τιμες συνδέονται στενά με την περεκτηκοτητα λυσίνης και υψηλά επίπεδα φυτικών ινών. η τιμη μπορεί να καθοριζεται απο την επααρκεια κατα τους διαφορους μηνες του ετους.
Ιστορικά, ένα μεγάλο μέρος του ηλιόσπορου των ΗΠΑ επεξεργαζεται κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη συγκομιδή . Αναμένεται ότι στις ΗΠΑ η ζήτηση για το ηλιέλαιο θα αυξηθεί σταθερά κατά 10 τοις εκατό και άνω κατ 'έτος για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής ηλιαλεύρων.
Χρήσεις
είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καλιεργεια που παράγονται και καταναλώνονται στον κόσμο. το ηλιαλευρο χρησιμοποιειται σε σιτηρέσια μηρυκαστικών, αλλά έχει επίσης μια θέση ως συμπλήρωμα πρωτεϊνών σε μη μηρυκαστικά σιτηρέσια. Η χαμηλή περιεκτηκοτητας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ηλιοπιτα , μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή των πουλερικών και των χοίρων. Τα χαμηλότερα επίπεδα λυσίνης και θρεονίνης μπορεί να προκαλέσουν κάποιους περιορισμούς σε ορισμένες χρήσεις μη μηρυκαστικών . Ωστόσο, το ηλίαλευρο περιέχει ένα εξαιρετικό επίπεδο της μεθειονίνης που παρέχει δυνητικά πλεονεκτήματα για ανάμειξη με άλλα υποπροιοντα.
Σύγκριση με άλλα ελαιούχων γεύμα
Θέση ηλίανθου Canola Σόγια Βαμβακόσπορος
Ακατέργαστη πρωτεΐνη 32% 47% 36% 41%
Fat 1% 1,5% 3,5% 1,50%
Fiber 21% 3,1% 12% 11,0%
Τέφρα 6% 6,4% 6,8% 6,30%
Λυσίνη 1,14% 2,99% 1,93% 1,72%
Αργινίνη 2,46% 3,4% 2,21% 4,55%
Κυστίνης 0,55% 0,73% 0,89% 0,70%
Βαλίνη 1,75% 2,26% 1,91% 1,78%
Ισολευκίνη 1,38% 2,10% 1,41% 1,23%
Μεθειονίνη 0,68% 0,68% 0,73% 0,67%
Θρεονίνη 1,13% 1,85% 1,54% 1,36%
Τρυπτοφάνη 0,65% 0,65% 0,48% 0,48%
1 σχόλιο:
Παρακαλώ πληροφορήστε μας τι είδους διαλύτες χρησιμοποιούνται για την απολίπωση και τι είδους και σε τι ποσότητες αυτές οι ουσίες αφήνουν κατάλοιπα στο τελικό προ'ι'ον.
Δημοσίευση σχολίου