Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα, οι τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο σιτηρών στον κόσμο - Σικάγο, άρχισε να σκαρφαλώνει ταχύτατα προς τα πάνω. Οι εξαιρετικά δυσμενεις καιρικες κατάστασεις στην ΗΠΑ - ξηρασία στη ζώνη σιτου και καταρρακτώδεις βροχές σε απέραντες εκτάσεις μεσοδυτικα, εμποδίζουν τη σπορά του αραβοσίτου.
Μόνο για μία ημέρα (25 Απριλίου), η τιμή του σίτου και καλαμποκιού στο Σικάγο αναρριχήθηκαν $ 10 έως $ 304 / t και 300 δολάρια / τόνο, αντίστοιχα, σε σύγκριση με 175 δολάρια / τόνο και 139 δολάρια ανά τόνο κατά την ίδια περίοδο του 2010.
Ισοτιμίες στο Σικάγο και μεταφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά. Στις 26 Απριλίου, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από τη μακρά περίοδο των διακοπών, οι τιμές εξαγωγής του γαλλικού σίτου αλευροποιίας αυξήθηκαν κατά 7 . ευρώ για EUR261-263 / τόνο fob (EUR133-136 / t - στα τέλη Απριλίου 2010)
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δυναμική εκτίμηση των βασικών σπόρων στην παγκόσμια αγορά συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό πληροφορίες για τις αναδυόμενΗ αύξηση της ζήτησης για καλαμπόκι από την Κίνα, τη χρήση κτηνοτροφικών σιτηρών για την παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ, καθώς και προβλέψεις για παροδικά χαμηλά αποθέματα δημητριακών στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την έκθεση Απριλίου από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ το 2010/11, για την παραγωγή αιθανόλης στη χώρα θα χρησιμοποιηθούν 127 εκατ. τόνους αραβοσίτου (!), Σε σύγκριση με 94 εκατ. τόνους το 2009/10 και μόνο το 40 εκατ. τόνους το 2005/06 Δεδομένου ότι το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες εξαγωγές αραβοσίτου υπολογίζεται σε περίπου 55% είναι λογικά οποιαδήποτε επιδείνωση των προοπτικών για τις αποδόσεις στη χώρα αυτή έναν σημαντικό εξαγωγέα να υπογραμμίζουν έντονα τις επιπτώσεις ολόκληρη την παγκόσμια αγορά.
Στις συναλλαγές του σίτου το μερίδιο στις ΗΠΑ είναι επίσης αρκετά μεγάλο - περίπου 28%. πηγη -Ανάλυση farmer.bg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου