Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΕΛΙΑ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ


H Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Σερρών σε συνεργασία με το Περιφερειακό Kέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας ανακοινώνει ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή (βροχοπτώσεις ή αυξημένη σχετική υγρασία) οι ελαιοπαραγωγοί του Ν. Σερρών θα πρέπει να προβούν άμεσα σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την προστασία της νέας βλάστησης από το κυκλοκόνιο. Εφόσον επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί και μετά από 25-30 ημέρες.
Το κυκλοκόνιο είναι μυκητολογική ασθένεια του φυλλώματος που ενδημεί στο Ν. Σερρών. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους κλαδίσκους και τις ταξιανθίες. Στα φύλλα προκαλεί μικρές κυκλικές κηλίδες, σταχτόμαυρου χρώματος με ανοιχτόχρωμο περιθώριο διαμέτρου 0,5 έως 1,0 cm. Όταν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή της ασθένειας, προκαλείται έντονη και πρόωρη φυλλόπτωση των ελαιοδένδρων που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής που μπορεί να φθάσει έως και ολική ακαρπία. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται να γίνει καλή διαβροχή της κόμης του δένδρου (απαιτούνται περίπου 200 λίτρα ψεκαστικού υγρού ανά στρέμμα για ελαιόδεντρα ηλικίας δέκα ετών και άνω). Ο βορδιγάλειος και ο οξυχλωριούχος χαλκός προκαλούν φυλλόπτωση των προσβεβλημένων φύλλων. Όμως σε αυτή την περίπτωση η φυλλόπτωση είναι επιθυμητή διότι μειώνει τα μολύσματα από τα οποία γίνεται έναρξη των προσβολών και μετάδοση της ασθένειας.
Για να πραγματοποιηθεί μόλυνση των φύλλων απαιτείται βροχή ή υψηλή υγρασία. Οι μολύνσεις λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας (10-20 οC) και υγρασίας (διαβροχή του φύλλου τουλάχιστον για 24 ώρες). Τα φύλλα που προσβάλλονται την άνοιξη θα αποτελέσουν πηγή μολυσμάτων για τις φθινοπωρινές μολύνσεις. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις υγρές – ανήλιες περιοχές που υπάρχει παρατεταμένη διαβροχή του φύλλου το πρωϊ (πρωϊνή δροσιά) και οι φυτείες δεν αερίζονται (πυκνοφυτεμένοι και ακλάδευτοι ελαιώνες).
Για το περιορισμό της υγρασίας του φυλλώματος επιβάλλεται κατάλληλο κλάδεμα των ελαιοδένδρων. Ευαίσθητες ποικιλίες στο κυκλοκόνιο είναι η «Καλαμών» και το «Μανάκι» ενώ η «Μεγαρείτικη» και κυρίως η «Κορωνέϊκη» παρουσιάζουν σχετική αντοχή.
Επίσης αυτή την εποχή πρέπει να δοθεί προσοχή στις ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς (πράσινη) για την αντιμετώπιση των ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae. Προκαλούν ζημιές σε φύλλα, άνθη και καρπούς. Όπου σημειώθηκαν ζημιές κατά την περυσινή καλλιεργητική περίοδο και μόνο για τις επιτραπέζιες ελιές συνιστάται ψεκασμός με θερινό λάδι όταν η ελιά βγάλει το δεύτερο ζευγάρι νέων φύλλων. Ο συγκεκριμένος ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί στην έναρξη της άνθησης.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα χαλκούχα σκευάσματα δεν συνδυάζονται με άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και θα πρέπει να ψεκάζονται χωριστά. Να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

αγγελίες

στειλτε τις αγγελιες σας
kostasmertzemekis@yahoo.gr