ΡΩΜΗ, Ιταλία - η (ΟΕΕ) των Ηνωμένων Εθνών Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), δήλωσε στις 11 Μαρτίου:Ο αντίκτυπος της τρέχουσας κρίσης στη Λιβύη για την ασφάλεια των τροφίμων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες τόσο στη Λιβύη και τις γύρω χώρες, λόγω της εξάρτησης της περιοχής από τις εισαγωγές δημητριακών, ενδεχόμενες διαταραχές στη ροή των αγαθών και υπηρεσιών και μετακινήσεις πληθυσμών,
«Η τρέχουσα κρίση είναι πιθανόν να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια στη Λιβύη και στiς γύρω -πληγείσες περιοχές. Στη Λιβύη, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια ξαφνική διακοπή των εισαγωγών και την κατάρρευση του εσωτερικού συστήματος διανομής. Η εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων και της απώλειας του αγροτικού εργατικού δυναμικού αποτελούν παράγοντες που σε μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την ασφάλεια των τροφίμων », δήλωσε ο Daniele Donati, επικεφαλής της έκτακτης ανάγκης του FAO Υπηρεσία.
Η αναστάτωση των αγορών από τις οποίες οι αγρότες εφοδιαζονται σπόρους και λιπάσματα απειλεί τη γεωργική παραγωγή, την επισιτιστική ασφάλεια και το βιοτικο τους εισόδημα , τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Στη Λιβύη, η εγχώρια παραγωγή αροτραίων είναι συγκεντρωμένη κυρίως κοντά στη Βεγγάζη και κοντά στην Τρίπολη.
Στο πλαίσιο έκκληση της Λιβύης για επείγουσα βοηθεια που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, ο FAO σχεδιάζει να προμηθεύσειμε σπόρους κηπευτικών στις περιαστικές και τις παράκτιες περιοχές , προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση των νωπών τροφίμων
Ο FAO ζήτησε κονδύλια για τη συλλογή πληροφοριών, ανάλυση και διάδοση πληροφοριών ως προς τις ανάγκες των τροφίμων και τα κενά για τον προσανατολισμό των επιλογών ανταπόκρισης στην επισιτιστική ασφάλεια.
Στη γειτονική Αίγυπτο, η απότομη άνοδος των διεθνών τιμών σίτου θα προσθέσει σημαντικά το κόστος των εισαγωγών σιταριού το 2010-11 και το ψωμί το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης που βοηθά μαξιλάρι του καταναλωτή από τις συνέπειες της αύξησης των τιμών.
τα αποθέματα και το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Λόγω της μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές, περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στη διεθνή αγορά θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ικανότητα των ευάλωτων ατόμων για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Ο πληθωρισμός ανήλθε σε 10,4% στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 των τιμών των τροφίμων. FAO παρακολουθεί επί του παρόντος η κατάσταση στη Λιβύη από τα περιφερειακά γραφεία της στο Κάιρο και την Τύνιδα.
ΠΗΓΗ ¨World-Grain.com, March 14, 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου