ΡΩΜΗ, Ιταλία
- οι τιμές του σίτου αναρριχήθηκαν στα σχεδόν 30-μηνών ψηλά τις τελευταίες εβδομάδες λογω των ανησυχίων σχετικά με τα ζητήματα της γεωργικής παραγωγής στην Αυστραλία και τον Καναδά, καθώς και τον βαρυ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, ένα ειδικό σήμα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί το 2011 οι καλλιέργειες χειμερινού σίτου στην Κίνα μπορεί να είναι σε μπελάδες. Οιτιμές των συμβολαίων μελλοντικής ήταν αισθητά υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα, στις περισσότερες συμβάσεις στο Kansas City και τη Μινεάπολη .
"Οι σημαντικά κάτω από το κανονικο βροχοπτώσεις από τον Οκτώβριο του 2010 στην Πεδιάδα της βόρειας Κίνας, τη κύρια περιοχή παραγωγής της χώρας για σιτάρι θέτει σε κίνδυνο την καλλιέργεια σιταριού ,"ο FAO, δήλωσε. " Η Χαμηλή βροχόπτωση προκαλώντας μειωμένη χιονοκάλυψη έχει μειώσει την προστασία των φυτών σίτου από τον παγετό (συνήθως κάτω των -18 ° C (0F)) κατά τους χειμερινούς μήνες από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Χαμηλές βροχοπτώσεις και λεπτή χιονοκάλυψη έχουν επίσης σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα του εδάφους σε υγρασία για τη υπολοιπη καλλιεργητική περίοδο. Έτσι, η συνεχιζόμενη ξηρασία είναι δυνητικά ένα σοβαρό πρόβλημα. "
Ο FAO, δήλωσε οτι οι κύριες επαρχίες που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες ήταν Shandong, Jiangsu, Henan, Hebei και Shanxi, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της παραγωγής σιταριού της χώρας.
Η ειδοποίηση του FAO προβλέπει ένα τράνταγμα σε μια ήδη υπερευαισθητη αγορά σίτου . Αν η Κίνα ήταν να γίνει ένας σημαντικός εισαγωγέας σίτου για άλλη μια φορά, οι τιμές του σιταριού πιθανόν νε εκτοξευτουν . Την ίδια στιγμή, η Κίνα θα εισέλθει στην καλλιεργητική περίοδο 2011-12 με αποθέματα περίπου 60 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχεί σε οικιακή χρήση περίπου έξι μήνες ».Η παραγωγή σιταριού της Κίνας το 2009 ήταν 112,5 εκατομμύρια τόνους (4,1 δισεκατομμύριο μπούσελ), σχεδόν διπλασιά ΑΠΟ την παραγωγή των ΗΠΑ 68 εκατ. τόνους (2,5 δισεκατομμύριο μπούσελ). Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, ΜΕ 78,6 εκατομμύρια τόνους (2,9 δισεκατομμύριο μπούσελ).Η Ρωσία παράγει 64 εκατομμύρια τόνους, αλλά το σύνολο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης παρηγαγε 115 εκατομμύρια τόνους το 2009. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγαγε 151 εκατομμύρια τόνους.
πηγη :World-Grain.com, Feb. 11, 2011
by World Grain Staff
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου