Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προκάλεσε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πανικός κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό την αγορά των δημητριακών. Οι συμμετέχοντες στο εμπόριο σιτηρών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανησυχούν για τη μείωση του όγκου των εξαγωγών.Η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είναι μεγάλοι εισαγωγείς των αλευροποιησιμων και κτηνοτροφικών σιτηρών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Πριν από την κλιμάκωση της κρίσης εμπειρογνωμόνες από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι εισαγωγές σίτου στις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία) το 2010/11, θα ανέλθει σε περίπου 17,5 εκατ. τόνους, αλλά υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, η υλοποίηση αυτής της αισιόδοξης πρόγνωσης είναι αμφισβητήσιμη.
"Οι επενδυτές είναι νευρικοί γιατί το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας είναι ασαφής, ειδικοί σχόλιαζουν. «Κανείς δεν θέλει να παίρνουν αχρείαστο ρίσκο τώρα,"χθες δήλωσε ο Mike Kroeger, ο πρόεδρος εταιρείας επενδυσεών από τη Βόρεια Ντακότα που εμπλέκονται στην βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (The Money Farm).
Επενδυτικά γκρουπ που ειχαν αγορασει σε πολυ χαμηλότερες τιμές, άρχισαν να πωλουν μάζικα και μέσα σε μόλις δύο εργάσιμες ημέρες (18 και 22 Φεβρουαρίου) κατέρρευσαν οι τιμές σίτου στο Σικάγο και Κάνσας Σίτι με 30-35 $ / τόνο σε 280 δολάρια / t και 321 δολάρια / τόνο αντίστοιχα.
Η απότομη πτώση των τιμών στις ΗΠΑ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκοσμιες αγορές . Χθες η τιμή του σίτου αλευροποιίας στο χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε κατα € 13.25, για να φτασει EUR246.75 ανά τόνο, ενώ τα κτηνοτροφικά σιτηρά στο Λονδίνο, μόνο σε μια ημέρα έπεσε κατα £ 9.60 GBP στις 194,60 / τόνο (και στις δύο περιπτώσεις Παράδοση Μαρτίου 2011) Οι αναλυτές αποφεύγουν ακόμη και τις βραχυπρόθεσμες προβλεψεις για την εξέλιξη των τιμών,επειδη οι ταραχες στον αραβικό κόσμο είναι απρόβλεπτες
πηγη Мая Асенова, farmer.bg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου